That Demon Within posterPrezent in selectia oficiala a sectiunii “Panorama” la editia a 64-a a Festivalului International de film de la Berlin si la Festivalul de Film din Extremul Orient de la Udine din acest an, “That Demon Within” reuseste sa duca faima cinematografiei din Hong Kong din nou dincolo de granitele Chinei. Si daca avem in vedere faptul ca vorbim de o cinematografie marcata profund de spectacolul pirotehnic al actiunii fulminante, performanta acestui film e cu atat mai mare cu cat actiunea si spectaculozitatea sunt doar un pretext pentru a patrunde pe taramul unei psihodrame naucitoare. Dante Lam, premiat cu titlul de Cel mai bun regizor al anului 2008 la Hong Kong Film Awards pentru “Beast Stalker”, revine la genul sau preferat – thriller-ul psihologic – cu care a devenit extrem de apreciat in peisajul cinematografic din Hong Kong (Sniper, Fire of Conscience, The Stool Pigeon) pentru a aduce un tribut genului noir (si intr-o mai mica masura celui horror). Pornind de la un caz real (in general filmele sale au la baza cazuri reale, stiuta fiind consultarea organelor de politie de catre regizor in vederea gasirii temelor potrivite pentru filmele sale) si aducandu-i unele accente de supranatural, Dante Lam exploreaza lupta unui politist marginalizat cu propriile temeri, analizandu-i personalitatea pana in cel mai mic amanunt pe fundalul unor cazuri de jaf armat asupra unor magazine de bijuterii. Iar de aici pana la explorarea instinctului diabolic latent ce salasluieste in fiecare fiinta umana nu mai e decat un pas. “That Demon Within” a obtinut incasari de peste 20,4 milioane de dolari la box-office in China, iar in distributie, pe langa actorii preferati ai lui Lam ce au aparut si in celelalte filme ale sale, avem ocazia sa-l revedem in rolul principal pe Daniel Wu, ce are o prestatie deosebita, plina de expresivitate, in timp ce in rolul rivalului sau, Regele Demon, il revedem pe Nick Cheung (Beast Stalker, Stool Pigeon, The Conspirators, The White Storm), de aceasta data intr-un rol negativ, paradoxal mult mai sters ca in precedentele roluri negative cu care a impresionat si care i-au adus numeroase nominalizari si premii.

That Demon Within secventa 1Dave Wong (Daniel Wu), avand indicativul PC63244, e un politist devotat meseriei practicate, care in viata de zi cu zi pare o persoana normala, avand grija de bunica sa, o batranica fata de care nu are nici o legatura de sange dar de care s-a atasat de cativa ani, ajutand-o. Si totusi, acestea sunt doar aparentele, deoarece in realitate Wong are o grava problema: in cei 17 ani de cand e politist, a fost transferat cam pe la toate sectiile de politie din Hong Kong. Pentru a nu crea probleme, ultima oara acesta e transferat ca politist de garda la spitalul din Kowloon-ul de Vest. Intr-una din seri, la spital soseste un pacient care are nevoie urgenta de sange dintr-o grupa rara, iar Wong, pentru a ajuta, avand acea grupa de sange, ii salveaza viata acestuia. Cateva minute mai tarziu mai sosesc doi politisti grav raniti, si atunci afla ca, de fapt, cu sangele lui a salvat viata raufacatorului ce i-a impuscat pe cei doi politisti, dintre care unul isi pierde viata in spital. In urma acestui incident, Wong e din nou transferat la sectia de politie din Kowloon-ul de Vest, primind ca misiuni patrulari prin cartier alaturi de colegii sai. In ciuda ceoncediului prelungiut de o luna de zile pe care l-a luat fortat, acesta continua sa fie obsedat de privirea lui Hon (Nick Cheung), cel caruia i-a donat sangele in spital, si incep sa i se intample tot felul de fenomene stranii. Pana intr-o zi cand ajunge din nou fata in fata cu Hon… Dave ajunge sa creada ca destinul sau e sa-l captureze si sa-l distruga pe Hon si, odata cu asta, si influenta lui malefica asupra sa.

That Demon Within secventa 3“That Demon Within” incepe in stilul obisnuit al filmelor de actiune din Hong Kong, si pana la un moment dat pare a fi doar “inca un film de actiune” reusit realizat dupa aceeasi reteta a altor zeci sau sute de filme. Insa brusc, scenariul ia o alta turnura, iar ritmul alert e inlocuit de unul lent, analitic, insistandu-se pe latura psihologica a personajului principal, Dave Wong. E si momentul in care povestea isi pierde din consistenta, in ciuda excelentei interpretari a lui Daniel Wu. Dave Wong intruchipeaza un politist ce a existat in realitate, un anume Tsui Po-ko, care a jefuit mai multe banci si si-a impuscat colegii de breasla, insa regizorul a folosit doar ideea unui caz real petrecut in Hong Kong, preferand sa zugraveasca povestea asa cum si-a dorit. Astfel, Dante Lam l-a creionat pe Dave Wong ca pe o figura tragica ce se lupta cu sine si cu cei din jur pentru a-si apara identitatea si valorile. Pe masura ce starea mentala a acestuia se deterioreaza, lucrurile devin tot mai ambigue, iar personajul care se presupune ca are o influenta demonica asupra sa, Hon, reuseste sa-i transmita acestuia, prin simpla prezenta, teroarea. Desi are de cateva ori ocazia de a-l ucide pe salvatorul sau, Hon il cruta mereu si, mai mult, reuseste sa-i transmita niste mesaje subliminale care il bulverseaza pe Dave. Toate acestea contribuie la imaginea de ansamblu dorita de regizor pentru Dave Wong, anume cea a unui personaj devorat de o forta launtrica intunecata ce se cuibareste in mintea lui si ii influenteaza reactiile in mediul social si personal. Dintr-un asemenea film nu avea cum sa lipseasca simbolistica, ce-si are rolul ei. Banda de raufacatori e condusa de Regele Demon, iar membrii bandei poarta masti pictate manual, rugandu-se unui idol si arzand tamaie pentru invocarea acestuia in vederea reusitei jafului lor. Paradoxal, idolul e Guan Yu… un gardian al Virtutii, Dreptatii si al celor obiditi, iar acesta e invocat deseori de capii bandelor in numeroase alte filme cu triade. Nu e ciudat ca That Demon within secventa 2pana si raufacatorii se roaga la niste divinitati ce apara valorile morale ale lumii in care ei incearca sa comita niste faradelegi ? Un alt paradox e faptul ca infractorii folosesc in timpul jafurilor niste masti de demoni, cand se stie ca demonii sunt spirite ce niciodata nu s-au incarnat intr-o fiinta umana, intr-un trup. Mastile mai degraba sunt un simbol al asumarii unei alte identitati, a unor creaturi malefice cu puteri supraomenesti, ce sunt nemuritoare. Tot acest amestec de mitologie, occultism si simbolistica au un efect devastator asupra psihicului si asa labil al lui Dave Wong, care, odata explorat de o specialista in psihiatrie, ajunge sa se deschisa asemeni unei Cutii a Pandorei… Un thriller psihologic bun, ce diversifica oferta de genuri pe care producatorii chinezi ni le propun in acest an, o productie reusita marca Dante Lam cu un Daniel Wu remarcabil.

Traducerea a fost efcetuata in premiera in Romania de cristinab si gligac2002 (Asia Team) pentru asiacinefil !

Prezentarea: cris999 – asiacinefil

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>