Un alt adevar istoric este existenta si rolul important jucat de hwarangi la Curtea regelui Shillei. Hwarangii erau grupuri elitiste de baieti tineri educati in institutii speciale, unde studiau in special artele si cultura. Pe masura politicii de centralizre a Curtii, aceste grupuri au evoluat in organizatii militare de elita, fiind mai tarziu unul din stalpii unificarii Shillei. Termenul “hwarang” poate fi tradus drept “Cavalerii Florii”, iar infiintarea acestui corp militar a aparut drept un simbol al armoniei si compromisului dintre rege si aristocratie. Organizarea hwarangilor prezentata in serial este mai mult decat reala; au existat mai multe unitati de elita, iar intre acestea retine atentia unitatea Cheon-myeong-ikdo (fondata de printesa Cheon-myeong) si Yonghwahyangdo, factiunea hwarangului… Kim Yu-shin. De asemenea, hwarangii pomeniti in serial si intruchipati de actori plin de talent (Kim Yu-shin, Kim Al-cheon Gong Bo-jong) au existat in realitate.
Kim Yu-shin a fost nimeni altul decat generalul care a implinit visul reginei Seon-deok si a generatii de conducatori ai Shillei, implinind unificarea peninsulei coreene sub regele Muyeol (Kim Chun-chu din serial). Se spune ca ar fi fost stranepotul regelui Guhae, ultimul conducator al confederatiei Gaya inaintea cuceririi ei de catre Shilla. De aici si pozitia lui privilegiata la Curtea reginei Seon-deok. A fost fiul generalului Kim seo-hyeon si a doamnei Manmyeong, fiica regelui Jinheung. A devenit hwarang la doar 15 ani, iar la doar 18 ani a devenit comandantul hwarangilor. Peste inca 16 ani, la 34 de ani, acesta a devenit comandantul suprem al armatei regatului Shilla. Kim Yu-shin a fost nimeni altul decat generalul care a obtinut victoria in celebra lupta de la Hwangsanbeol (660), cand datorita
curajului si tacticii sale, a reusit sa cucereasca capitala Baekje. A fost o lupta eroica, in care Kim Yu-shin a reusit sa invinga, cu o forta de 10 ori mai mica, 5.000 de soldati care aparau capitala Baekje. Lupta a ramas de o mare insemnatate in istorie. A urmat apoi o campanie de mai multi ani impotriva vecinului din Nord, Goguryeo. Dupa mai multe tentative, cu sprijinul dinastiei chineze Tang, in 667 Kim Yu-shin cucereste si Gungnae, ducand la distrugerea statului Goguryeo.
In istoria Coreei, Kim Yu-shin este privit drept forta calauzitoare a unificarii peninsulei, si cel mai faimos general al perioadei celor 3 regate. Pentru indemanarea sa si succesele obtinute Yu-shin a fost rasplatit cu titluri si un sat cu peste 500 de gospodarii, iar ulterior a mai primit 142 de herghelii raspandite in intreg regatul. A murit la 78 de ani, lasand in urma 10 copii. In istoria Coreei a ramas cunoscut drept unul dintre cei mai buni spadasini, imaginea lui aflandu-se in centrul a numeroase legende. A fost inmormantat in apropiere de Gyeongju, intr-un mormant de splendoarea unui mormant regal. Presupusa relatie mai aparte dintre Yu-shin si printesa Deok-man este, desigur, o fantezie a scenaristilor serialului. Insa faptul ca acesta a slujit-o orbeste pe printesa, devenita mai apoi regina, demonstreaza increderea pe care cei doi au avut-o unul in celalalt.
Kim Al-cheon a fost un hwarang care, alaturi de Kim Yu-shin a sustinut-o pe Deok-man in politica dusa de aceasta si au sustinut-o dupa inscaunarea ei ca regina. Cand Deok-man a devenit regina Shillei, Kim Al-cheon, datorita meritelor deosebite si fidelitatii fata de aceasta a devenit Seful Garzii Palatului Regal si garda de corp personala a reginei. Dupa moartea lui Seon-deok, in timpul domniei verisoarei acesteia, regina Jindeok, Al-cheon a fost avansat, iar la moarte alui Jindeok a devenit principalul favorit la ocuparea tronului Shillei. Dar acesta a refuzat coroana si, alaturi de Kim Yu-shin l-au sustinut pe Kim Chun-chu, ce a devenit regele Shillei.
Cum era viata in Shilla timpurilor lui Seon-deok ? Societatea era organizata pornind de la regulile sistemului “osului domnesc”. Acest sistem de succesiune la tron, rigid, criticat la un moment dat de unul din personajele serialului, a dictat totul in societatea din Shilla, de la moda vestimentara, casatoriile aranjate, pana la marimea caselor si numarul de slujitori ce serveau in ea. In general aristocratia din Shilla era impartita in 2 categorii: de “os sacru” si de “os adevarat”, diferenta facand-o posibilitatea de a accede pe tron, ce revenea doar “osului sacru”, adica descendentilor din familia regala. Femeile aveau un statut respectat in cadrul familiei, insa era de asteptat de la ele sa-si indeplineasca indatoririle si sa nu realizeze lucruri care nu erau specifice femeii, cum ar fi implicarea in treburile politice sau participarea la razboaie. Din punct de vedere militar, cei mai straluciti generali ai Shillei au provenit din randul hwarangilor. Ei au avut un rol crucial in ceea ce a insemnat unificarea Shillei si alungarea chinezilor dincolo de granita Shillei.
Renumele Shillei a fost dus pana in zari indepartate de negustorii musulmani, pe Drumul Matasii. Geografi si invatati din lumea araba au lasat insemnari despre Shilla. Ca un fapt inedit, in general coreenii de astazi purtatori ai numellui Kim sunt, de fapt, descendenti din Shilla. Sub aspect religios, budhismul a fost adoptat in Shilla in 527, cu un secol inaintea lui Seon-deok. Insa si in timpurile ei, regii au adoptat nume budhiste si au fost portretizati ca regi-Buddha. Hwarangii aveau o puternica legatura cu budhismul. Cu toate acestea, populatia de rand nu a imbratisat in totalitate budhismul, in special datorita lipsei unei educatii, budhismul fiind in primul rand o credinta a elitelor.
VA URMA
Articol realizat de cris999 © www.asiacinefil.com
Articole pe aceeasi tema:
Secretele de la Palat – intre mit si realitate
Queen Seon-deok (Secretele de la Palat) isi dezvaluie farmecul
Secretele de la Palat au adus MBC-ului laude si acuze de plagiat !
2 Comments
Post your comment
cel mai tare serial pe care l-am vazut a avut In el si drama actiune comedie iubire ultimul episod a fost urat ca a murit bi-dam personajul meu favorit
ib bi_dam94
asa dori sa conosc mai multe date din istoria coreei de la inceputuri (ani 250-1900)si toate acestea sa fie edificate pe o harta.Referitor la seriale sant bune ca ne informeza despre istoria si cultura acestei zone care este mai putin cunoscuta,de aceea am dorinta de ale cunoaste istoria mai amanutit.