In toamna lui 2013, producatorii japonezi au scos pe piata sub forma unui film pentru marele ecran un remake dupa un serial de mare succes din 1983-1984 difuzat de postul NHK, intitulat “Oshin”. Difuzat sub forma a 297 de episoade de 15 minute fiecare, “Oshin” a fost unul din cele mai urmarite seriale japoneze din toate timpurile, fiind difuzat in alte 58 de tari. Asta cu toate ca initial scenariul a fost refuzat de toate canalele de televiziune japoneze ale vremii, atat datorita temei intunecate si dure cat si criticarii unor aspecte ale erei Meiji. Serialul spune povestea unei copile de 7 ani, Oshin, care are o copilarie nefericita, dar care va ajunge sa cunoasca succesul spre apusul vietii. De fapt, serialul are la baza biografia unei femei japoneze (Kutsu Wada, fondatoarea celebrului lant de magazine Yaohan) a carei vieti pline de greutati si neprevazut a fost cu succes ecranizata pe micul ecran, si care in 2013 a stat si la baza filmului omonim pentru marele ecran. Filmul, insa prezinta doar copilaria personajului principal, intr-o ecranizare a unui scenariu scris de veterana Sugako Hashida (87 de ani !). De fapt, e vorba de o refolosire de catre producatori a povestii originale compuse de Hashida pe baza unor scrisori anonime, o poveste despre care Hashida spunea: “E vorba de trecutul de nerostit al unei femei din perioada Meiji, reconstituit chiar de pe patul de moarte al acesteia”. Dramatizarea povestii e realizata de Kota Yamada, cel care a mai scris scenariul unei povesti induiosatoare, “A Tale of Mari and Three Puppies” si care colaboreaza, astfel, pentru a treia oara cu regizorul Shin Togashi. Distributia e un amestec de actori din toate generatiile, atat copii cat si actori de varsta mijlocie si veterani. Insa dintre toti se distinge, desigur, interpreta personajului Oshin, Kokone Hamada, care la data filmarilor avea 8 ani, cu un an mai mult decat varsta fizica a personajului interpretat. A fost debutul micutei actrite, ce a fost selectata in urma unei auditii mult mediatizata in Japonia, la care au participat 2471 de candidati. Iar alegerea producatorilor nu a fost gresita, micuta avand o interpretare remarcabila. Nu in ultimul rand, mai trebuie spus ca in mentalul colectiv al anilor ’80, numele “Oshin” a ajuns sa fie sinonim cu perseverenta. “Dieta Oshin” din anii ’80 sau faptul ca luptatorului de sumo Takanosato i s-a spus “Oshin Yokozuna” deoarece pentru a obtine titlul de “yokozuna” a luptat cu diabetul sunt doar cateva exemple ale influentei avute in cultura populara de personajul “Oshin”.
Era Meiji a ramas in istoria Japoniei ca o perioada de profunde transformari ce au schimbat total fata societatii japoneze. La oras, revolutia industriala a dus la un progres pe care tara nu l-a mai cunoscut, iar orasele au inceput sa infloreasca in goana ajungerii din urma a societatii occidentale. Totusi, mediul rural ramanea o zona inapoiata, in care saracia lucie impovara fiecare zi de existenta a oamenilor. In aceasta lume rurala, la 1907, traia o fetita de doar 7 ani pe nume Oshin. Aceasta era doar unul din copiii minori ai unei familii sarace, ce traia din ce castiga tatal. Bunica era o femeie neajutorata, ce nu putea aduce nimic in plus la veniturile familiei, in timp ce mama trebuia sa aiba grija de numerosii copii. Iarna grea si saracia ii imping pe acestia la masuri extreme. Cum Oshin era cea mai mare dintre frati, tatal o trimite pe aceasta sa munceasca timp de un an la o familie “buna”. In acest fel familia sa ar fi primit hrana, iar Oshin ar fi avut posibilitatea sa castige ceva banuti. Nesuportand ideea ca un copil de doar 7 ani trebuie sa poarte pe umerii ei povara intretinerii familiei, mama incearca sa se sinucida, insa e oprita la timp din gestul necugetat tocmai de Oshin. In cele din urma inevitabilul se procude, iar Oshin se desparte in lacrimi de familia sa. In noua familie unde avea sa ramana un an de zile, lucrurile nu sunt atat de roze precum pareau la inceput. Oshin e exploatata de stapana casei, o scorpie batrana ce o pune sa mature si sa spele podeaua, sa care apa de la fantana, sa aduca lemne si sa faca focul, oferindu-i in schimb ca hrana ceea ce ramanea dupa ce erau hraniti muncitorii angajati ai familiei. In momentul in care situatia devine de nesuportat, Oshin decide sa-si ia lumea in cap si pleaca in pustiu, pe viscol. Unde o vor calauzi pasii, numai destinul stie. Fiecare experienta noua reprezinta un pas in maturizarea sa, in cunoasterea caracterului oamenilor mari si a lumii care pare a-i rezerva numai nenorociri, pe care trebuie sa le invinga cu un curaj iesit din comun.
Filmul, construit dupa o structura simpla, pe alocuri previzibila (exista unele similitudini cu povestea dura din “Grave of the Fireflies”), are specificul filmelor de aventuri japoneze axate pe tema calatoriei ca mijloc de maturizare al personajului principal. Bazat pe o poveste reala, “Oshin” in mod inevitabil nu putea scapa unei comparatii cu serialul de acum 3 decenii, ce a ramas adanc intiparit in mintea multor generatii de japonezi, care azi si-l aduc aminte cu nostalgie. Publicul probabil va fi curios sa vada cum reuseste filmul sa se ridice la nivelul serialului, insa din fericire regizorul Shin Togashi a castigat pe jumatate aceasta lupta a asteptarilor de la filmul sau prin distribuirea micutei Kokone Hamada in rolul lui Oshin. Prezenta adorabila a acesteia lumineaza fiecare scena in parte, oricat de sumbre par interioarele zambetul, optimismul si energia de care debordeaza actrita de numai 9 ani aducand un mare plus scenariului si veridicitatii acestuia. Interpretarea ei e sincera si uneori te emotioneaza pana la lacrimi trairea naturala a acesteia a unor momente din film. Despre aleasa sa pentru acest rol, regizorul a declarat: “Din moment ce povestea e plasata acum 110 ani, aveam nevoie de cineva al carui chip nu e prea modern si care sa aduca ceva cu mediul rural de atunci. Originala Oshin, interpretata de d-na Kobayashi (Ayako Kobayashi, interpreta personajului din serial are in prezent 41 de ani), a fost indragita de audienta, asa ca am stiut ca trebuie sa gasesc o fata care arata ca ea si care ar fi putut avea acelasi impact in acest rol. In fapt, decizia de distribuire in acest rol a fost cea mai mare provocare in realizarea filmului. Nu credeti ca am facut alegerea potrivita ?”. Regizorul a marturisit ca a lucrat deseori cu scenariul serialului tv in mana, sperand sa pastreze vie esenta povestii lui Oshin si in film. Insa insistenta sa in a oferi fanilor ceea ce si-au dorit si faptul ca a ramas fidel povestii originale au tras filmul in jos. Astfel, in loc ca acesta sa para o realizare coerenta, adaptarea sa da uneori senzatia vizionarii mai multor episoade unite din serial. Prestatia mamei lui Oshin nu e convingatoare, actrita model de 28 de ani Aya Ueto (cunoscuta din “Azumi” – 2003) fiind distribuita mai mult pentru a aduce un plus de popularitate productiei. Cu toate astea, farmecul micutei Kokone e suficient pentru a trece cu vederea toate lipsurile. De remarcat si aparitia actritei Ayako Kobayashi, interpreta personajului Oshin in serial, intr-un rol secundar, Mino.
Un film ce merita vazut chiar in absenta vizionari in prealabil a serialului clasic. Regizorul a declarat ca daca productia va fi un succes, nu exclude realizarea unei parti a doua si a treia, care sa se concentreze pe continuarea povestii dincolo de copilaria personajului central. Pana atunci, ramane sa urmarim o poveste impresionanta de viata, o lectie de perseverenta si curaj care cu siguranta nu va fi uitata usor.
Traducerea a fost efectuata in premiera in Romania de Asia Team pentru asiacinefil, colaboratorii pentru acest proiect fiind cristinab si gligac2002.
Prezentare realizata de cris999 – asiacinefil
0 Comments