La scurt timp dupa primele succese ale „One Foundation”, au inceput sa apara voci rauvoitoare, care acuzau faptul ca Jet Li face bani de pe urma supravietuitorilor cutremurului. „Chinezii repede ajung la judecati morale”, a exclamat Li. In fata acestor acuze, fundatia a invitat companii de audit chineze sa verifice fiecare banut care intra in fondurile ei, pentru a potoli suspiciunile publice si a demonstra o transparenta totala. Premiile filantropice acordate de fundatia lui Li nu au facut decat sa fixeze noi standarde in domeniul actelor de caritate din China si sa ajute donatorii internationali sa gaseasca parteneri de incredere pentru colaborari viitoare. „Vrem o platforma pentru o mai buna dezvoltare a organizatiilor non-guvernamentale autohtone”, a spus Li. Standardele premiilor filantropice acordate de fundatie sunt „Credibilitate, Profesionalism, Executare si Sustenabilitate”, iar pentru votarea acordarii premiilor au fost invitati experti, jurnalisti, consultanti si profesionisti din domeniu.Anul trecut, 7 organizatii neguvernamentale, intre care si „Centrul Cultural de Dezvoltare Rurala al Femeii”, din Beijing, care ofera educatie, pregatire si consultant gratuita femeilor din mediul rural, au castigat premiile acordate. Fundatia „One Foundation” a acordat fiecarei organizatii in parte 1 milion de yuani pentru a-si dezvolta proiectele.
Li atribuie viziunea lui globala – experientei dobandite in urma calatoriilor repetate peste hotare din copilarie. Pe atunci era un foarte tanar campion national wushu, o forma acrobatica de kung fu. Nascut in 1963, Li e cel mai mic membru al familiei sale, formate din 3 baieti si doua fete. Tatal lui a murit cand el avea 2 ani, iar familia lui a luptat cu o existent mizera. Cand avea 8 ani a fost selectionat pentru a se antrena in echipa de wushu. Cu un talent nativ, cu antrenamente grele si munca dura, acesta a castigat 5 ani la rand Campionatul National de Wushu, intre 1974 si 1978. De atunci a inceput sa calatoreasca prin lume cu echipa, iar prima oprire a fost SUA. Actorul si-a amintit socul cultural pe care l-a avut: „Exista un singur fel de inghetata in China, dar in America erau mai mult de 60 !” In acel moment a realizat ca lumea din afara era diferita de ceea ce el invatase in China.
Actorul insista ca face cea ce crede ce e drept. Stie prea bine ca „Premiile Filantropiei” poate ca sunt un act de recunoastere, insa publicul se poate sa nu aprecieze adevarata importanta a lor. Dar pentru a-l intelege cel mai bine pe cel care a fost idolul multor tineri pasionati de artele martiale, poate cele mai suggestive cuvinte ar fi declaratia lui de sinceritate, in care rezuma sensul actual al vietii sale:”Viata mea s-a incheiat la 40 de ani, din moment ce nu aveam un tel clar in aceasta lume. Nu mai am nevoie de bani sau de faima. Restul vietii mele il voi trai pentru intreaga lume.”
Ultima aparitie a megastarului a fost in filmul lui Sylvester Stallone „The Expendables”, anul trecut. Tot anul trecut Li anunta intentia de a reveni in industria de film chineza cu „Ocean Paradise”, dup ace cu un an in urma isi anuntase intentia de a parasi o vreme lumea filmului si a se dedica activitatii caritabile. Un lucru este cert: odata cu „Ocean Paradise”, Li renunta la filmele de actiune care l-au facut celebru, iar revenirea in China si realizarea unei producti chineze ar putea reprezenta finalul unei prodigioase cariere.
Articol realizat de cris999 © www.asiacinefil.com
0 Comments