Younghoon David Kim (foto), presedintele grupului coreean Daesung Group, specializat pe afaceri in domeniul energiei, mediului inconjurator si cultural, a avut o surpriza placuta in China in urma cu 2 ani, cand se afla acolo pentru afaceri. Un director al companiei chineze China Film Group Corporation, cea mai mare si mai influenta antrepriza de stat din industria filmului din China, si-a exprimat entuziasmul pentru realizarea unui parteneriat cu compania coreeana, care a investit o parte a capitalului ei pentru realizarea de produse culturale. „Mi s-a spus ca serialele coreene era foarte populare acolo. Datorita liniei dictate de sus de guvernul chinez, populatia are dreptul sa urmareasca seriale realizate in Coreea doar dupa orele 22:00. In ciuda acestui inconvenient, familiile se strang impreuna in fata televizorului, tarziu in noapte, pentru a se uita la seriale coreene„, a spus omul de afaceri coreean.
Inaintea acestei calatorii de afaceri, Kim a marturisit ca se gandea ca nebunia chineza pentru Hallyu era una palida si neimportanta. „Pentru a lega entuziasmul de oportunitatile de afaceri, cred ca ar trebui sa incetam sa folosim utilizarea termenului „Hallyu” pentru definirea sensurilor produselor culturale „made in Coreea” raspandite in China„, a spus acesta. Media din China a batut moneda pe termenul „Hallyu” – ce insemna ca culturile straine sunt asimilate intr-un ritm alarmant in cultura locala – referindu-se la rapida fascinatie a produselor culturale coreene ca seriale, actori, actrite si cantareti asupra chinezilor.
Pentru a ajuta valul coreean sa devina o icoana culturala globala, Kim a spus ca a fost necesar ca expertii din industrie sa arunce o privire asupra limitelor identitatii nationale si sa caute parteneriate la nivel global. Omul de afaceri a prezentat ideile la un forum organizat de Fundatia Coreeana pentru schimburi culturale internationale (KOFICE), in colaborare cu Federatia Coreeana a Industriilor. La eveniment au participat profesionisti din industria de divertisment, oameni de afaceri, oficiali ai guvernului coreean, intr-un efort pentru gasirea unei cai pentru un posibil parteneriat public/privat. In timp ce presedintele KOFICE a laudat produsele „made in Coreea” pentru contributia lor la construirea unei imagini pozitive a Coreei in strainatate, un reprezentant al unui institute de cercetare sublinia faptul ca industria turismului a castigat cel mai mult de pe seama Valului Coreean (Hallyu), multi fani asiatici vizitand in Coreea locatiile in care s-au turnat serialele lor favorite.
Reprezentantii statului, desigur, niciodata multumiti, si-au exprimat ingrijorarea pentru efectul palid al Hallyu asupra economiei. Acestia au sfatuit pe oamenii din industria de divertisment sa genereze povesti originale, creative, solide si consistente, pentru a se ridica la nivelul asteptarilor telespectatorilor din strainatate. Nemultumirea este insa intemeiata: 7 din 10 serialele produse esueaza in a obtine veniturile preconizate initial. Cam aceasta este realitatea dura din acest domeniu, cu care se confrunta producatorii. Pentru ajutarea lor, s-a emis parerea ca sectorul public poate sustine industria de divertisment, inclusiv prin acordarea de credite cu dobanda scazuta pentru activitatile creative sustinute de producatori.
Provocarea anilor care vor urma va fi data de pronosticul optimist al cresterii industriei de divertisment cu aproximativ 10% pe an. La aceasta crestere ar putea contribui orientarea spre industria jocurilor video, unde Japonia a luat-o demult inaintea Coreei. Iar explorarea acestui domeniu e cu adevarat o provocare pentru industria coreeana de divertisment.
Articol realizat de cris999 © www.asiacinefil.com
1 Comments
Post your comment
Oare de ce televiziunile asa zis comerciale de la noi nu au descoperit inca serialele si filmele coreene? Cred ca ar avea succes(mi se par cu mult mai bune decat slabutele telenovele sudamericane la care nu stiu cine se uita…)