Fani, actori, scenaristi s-au adunat la festivalul de la Marakesh din acest an pentru a-l rasplati pe unul din starurile cinematografiei chineze contemporane. Cel mai de succes regizor chinez, Zhang Yimou, a fost felicitat de oameni din lumea filmului de pretutindeni, fanii acestuia avand ocazia sa vizioneze si ultimul film al regizorului, “The Flowers of War”. “Sunt foarte incantat sa iau parte la a 12-a editie a Festivalului de la Marakech, care imi aduce un omagiu. Cred ca filmul e un pod cultural ce aduce oamenii impreuna si ii ajuta sa-i calauzeasca spre o mai buna intelegere a sa”, a spus acesta. Absolvent al Academiei de Film din Beijing in 1978, Zhang Yimou si-a inceput cariera cinematografica cu filmul artistic “Red Sorghum”, in care actrita Cong Li interpreta rolul principal si care i-a adus lui Yimou Ursul de Aur la Berlin si imediata recunoastere internationala. Filmele care au urmat au fost si ele rasplatite cu premii: “Ju Dou” a fost primul film chinezesc nominalizat la Oscar pentru Cel mai bun film strain, in 1990; “Wives and Concubines” a castigat Leul de Argint la Venetia in 1991 si a fost nominalizat la Oscarul pentru Cel mai bun film strain; “Qiu Ju, a Chinese Woman” a castigat Leul de Aur la Venetia in 1992; “Live !” din 1994 a luat Marele Premiu al Juriului la Cannes; “Not Less” a castigat Leuld e Aur la Venetia in 1999, iar “The Road Home” – Ursul de Argint la Berlin in 2000. “Hero” a fost nominalizat la Oscar, iar “House of the Flying Daggers” a avut un imens succes international. Preocupandu-se si de alte forme de exprimare artistica, Zhang Yimou a regizat in decembrie 2006 spectacolul tinut la Metropolitan Opera din New York de Placido Domingo, inainte sa fie omul din spatele spectacolului ceremoniei de deschidere si de inchidere a Jocurilor Olimpice de la Beijing. In acest an, organizatorii festivalului de film de la Marakech i-au adus un tribute, iar recent, pe 6 decembrie 2012, reputatul regizor chinez a primit un premiu pentru intreaga cariera in timpul ceremoniei de inchidere a celei de-a 35-a editii a Festivalului International de Film de la Cairo.

Zhang Yimou face filme in tara sa natala China, din interiorul sistemului, de doua decenii si jumatate. De-a lungul acestei lungi perioade, a fost martor si a participat la gradualul dezghet al relatiilor Chinei cu Occidentul si la relaxarea constrangerilor autoritatii guvernamentale asupra productiei de film. Cu prilejul festivalului de la Marakech, Zhang Yimou si-a prezentat noul sau film, “The Flowers of War”, o drama istorica plasata in 1937 in timpul atrocitatilor japoneze din Nanking. Tot cu aceasta ocazie, acesta a purtat o discutie degajata prin intermediul a doi translatori (din mandarina in franceza si din franceza in engleza) cu un grup de ziaristi despre viata lui ca cineast sub un regim opresiv si temele abordate in filmele sale.

Regizorul a marturisit faptul ca, concentrandu-se in filmele sale pe protagoniste feminine, e modul lui de a aduce un tribut mamei sale: “Respect mult femeile probabil din cauza rolului pe care propria mea mama l-a avut in viata mea. Pe cand m-am nascut, din cauza situatiei politice, am fost considerat “nascut sub un semn rau”, dar mama a avut curajul sa lupte cu asta si sa-mi usureze viata si chiar sa aduca bucuria in familia noastra, lucru care nu era usor in acele vremuri”, a explicat regizorul. “Asa ca cred ca am de platit un tribut dificultatilor pe care mama mea le-a avut de infruntat si de depasit. Si, in general, in societatea chineza femeile sunt sub o presiune mai mare decat barbatii, si daca ma uit la munca mea, am incercat sa abordez aceasta presiune careia oamenii trebuie sa-i faca fata, iar femeile au fost un bun unghi din care sa fac asta”. In privinta situatiei politice interne din China si a statutului omului de film, Zhang Yimou a declarat reporterilor: “Multi ani, cenzura a fost foarte stricta in orice segment al realizarii de filme. Dar in ziua de azi, aceste lucruri s-au schimbat. Exista unele subiecte care inca sunt tabu, iar noi, ca regizori, ne-am dori o mai mare libertate. Insa cum orice regizor chinez de film va poate spune, acum putem face, mai mult ca niciodata, ce filme ne dorim; va pot da un indiciu legat de evolutia Chinei: acum ma aflu aici sis tau in fata voastra si vorbesc cu voi” (lucru care inainte nu era permis). Aceasta evolutie si transformare a societatii chinezesti, implicit si a lumii filmului, isi are, azi, propriile provocari: “In fiecare zi se infiinteaza 5 noi cinematografe in China. In ziua de azi, China a devenit a doua cea mai mare piata a filmului din lume, in termini de box-office. Asadar, ca cineasti, trebuie sa ne adaptam acestei evolutii si cererii pietii, si sa folosim in filmele noastre ingredientele care atrag cat mai multi spectatori. Acum simtim presiunea de a face filme comerciale sub influenta Hollywood-ului.”

Intrebat de utilitatea distribuirii in cel mai nou film al sau – “Flowers of War” – a unui actor de top de la Hollywood, Yimou a spus: “Ce conteaza cel mai mult pentru mine e fidelitatea fata de povestea originala. Deoarece in perioada de timp din film (perioada interbelica), a masacrului din Nanking, existau multi straini in China, era logic sa distribui si actori straini. De aceea l-am ales pe Christian Bale. Dar, desigur, exista investitori care vor sa vada cu cine lucrezi si care e distributia filmului, si, desigur, mentionarea numelui lui Bale a fost de folos in a-i convinge sa investeasca mai mult in film. Iar Bale a fost suficient de amabil pentru a accepta o reducere din onorariul sau, astfel ca aparitia lui in film nu a fost prea costisitoare pentru noi. Colaborarea a fost foarte placuta si frumoasa deoarece e un profesionist desavarsit si o persoana foarte amabila, foarte preocupata de copiii din distributie. Sa lucrez cu el nu a fost decat placere”.

Ultima parte a discutiei regizorului cu reporterii s-a axat pe stilul sau de a realiza filme. Desi filmele sale oscileaza intre mici studii si analize ale unor personaje si productii epice uneori chiar grandioase, Zhang Yimou a declarat ca simte ca concentrarea i-a ramas aceeasi. “Nu am schimbat mult.Inspiratia ce o am provine de la fiinte umane si sunt interesat de povesti individuale. Istoria se schimba si societatea chineza evolueaza, dar din moment ce sunt interesat de destine individuale, relatia mea cu sursa de inspiratie a ramas neschimbata”, a reflectat Yimou. “Privind retrospectiv, realizez ca opera mea mi-a permis sa interactionez cu diferite aspecte ale vietii umane si sa stabilesc o punte de legatura cu oameni de pretutindeni. Asta simt ca mi-a adus munca mea: sa fiu in stare sa relationez cu oameni din intreaga lume, din culturi diferite. Iar acum, privind retrospectiv, sunt recunoscator pentru faptul ca am ales meseria de regizor. Dar sunt interesat tot de aceleasi aspecte ale vietii umane, iar urmatorul film pe care il voi realiza e genul de film care aminteste de productiile de la inceputul carierei mele, cu buget redus si cu o abordare mult mai intima”. Nu stim inca la ce film viitor a facut referire Zhang Yimou, insa stim ca la inceputul acestei toamne, regizorul si producatorul de renume mondial Ridley Scott si-a manifestat intentia de a realiza o colaborare cu Zhang Yimou la o ecranizare epica numita “Qin Shi Huang”, al carui protagonist sa fie insusi intemeietorului dinastiei Qin ce a trait intre 259-210 i.e.n. Scott, care si-a facut un nume la Hollywood odata cu filme precum “Aliens”, “Thelma & Louise” sau “Gladiator” a declarat ca s-a gandit la o colaborare cu Yimou in calitate de producator si cu el in rol de regizor de mai multa vreme, dupa ce a vizionat opera “Qin Shi Huang” pe o scena din New York in 2006. Ramane de vazut daca a fost vorba de ceva serios sau doar de o simpla strategie de marketing, deoarece vestea acestei colaborari dorite de Ridley Scott a aparut imediat dupa ce blockbuster-ul sf “Prometheus”, cel mai nou film al lui Scott, s-a lansat in cinematografele chinezesti.

VA URMA

Articol realizat de cris999 – asiacinefil.com

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>