“Wings of Kirin” este cel de-al patrulea film pentru marele ecran al talentatului regizor japonez Nobuhiro Doi, omul din spatele succeselor “Be With You” si “Tears for You”. Avand la activ nu mai putin de 29 seriale de televiziune regizate si 3 filme pentru televiziune, Nobuhiro Doi e unul din cei mai prolifici regizori japonezi ai momentului, castigand doua premii in cariera inceputa in televiziune in 1994. “Wings of Kirin” e o noua ecranizare stralucita care il are la timona pe Doi, inspirata din romanul omonim al unui romancier de exceptie, Keigo Higashino. Romanele acestuia, pe langa succesul lor, au avut sansa ecranizarii in filme de mare succes, din care merita amintite “Suspect X”, “The Hovering Blade”, “White Night” sau celebrul serial de televiziune “Galileo”. In 2010, postul japonez de televiziune TBS a realizat un serial in 10 episoade inspirit din romanul lui Higashino, ale carui personaje si actori se regasesc in linii mari in distributia filmului “Wings of Kirin”: Hiroshi Abe, Junpei Mizobata sau Meisa Kuroki, nume cunoscute ale filmului japonez. Nici la box-office filmul nu s-a descurcat rau, obtinand incasari de aproape 10 milioane de dolari, aflandu-se in topul 20 al filmelor japoneze ale acestui an dupa incasari.
Podul Nihonbashi, locul unde incepe si se sfarseste povestea filmului, este un element plin de semnificatii. Dobandind notorietate inca din timpul secoluiui al 17-lea pentru ca marca inceputul drumurilor catre Edo si Kyoto, denumit initial “Podul Edo”, a ramas in constiinta poporului japonez ca “punctul zero” – locul de unde se masoara distantele. Reconstruit in 1911 in actuala forma, podul e strajuit de legendarii Kirini, animale fantastice ale culturii asiatice, care prevestesc apropierea unor lideri intelepti si binevoitori. Povestea spune ca accesti Kirini au fost initial neinaripati, dar cei care i-au sculptat au adaugat aripile pentru ca oricare japonez sa-si poata lua zborul spre teluri cat mai inalte. Totodata, aripile Kirinului sunt un simbol al aripilor curajului.
Kyoichiro Kaga (Hiroshi Abe) de la Divizia Criminalistica si Yuhei Matsumiya (Junpei Mizobata) de la Divizia de Investigatii, sunt doi detectivi ai sectiei Nihonbashi care ajung sa investigheze o crima petrecuta intr-un pasaj din apropierea podului Nihonbashi. Victima, un om de afaceri pe nume Takeaki Aoyagi (Kiichi Nakai), desi a fost injunghiat in pasaj, s-a fortat sa mearga pana la pod fara a cere ajutor, doar ca sa se prabuseasca la picioarele Kirinului inaripat ce strajuieste orasul. La cateva minute dupa crima, un tanar agitat trezeste suspiciuni unui politist din zona. Cand omul de ordine incearca sa-l chestioneze, tanarul o rupe la fuga, ajungand sa fie victima unui accident rutier. Inconstient si in stare grava pe patul de spital, nu poate explica de ce avea asupra lui servieta victimei injunghiate, asa ca tanarul Yashima (Takahiro Miura) devine principalul suspect in ancheta politiei. Ulterior, investigatiile scot la lumina faptul ca exista o legatura intre victima si suspect, ultimul fiind concediat in urma cu sase luni de la fabrica unde victima ocupa un post de director. Conducatorii sectiei de politie cauta sa obtina o rezolvare rapida, usoara si convenabila a cazului, iar pentru asta sunt tentati sa treaca cu vederea unele nepotriviri ale dovezilor, fortand concluziile. Din fericire, perechea Kaga – Matsumiya nu se conformeaza cerintelor si investigheaza cu minutiozitate fiecare detaliu ce se dezvaluie, interogand pe rand iubita suspectului, familia victimei, angajatii fabricii. Colectand informatii si probe, din aproape in aproape, ajung sa descalceasca itele ascunse a ceea ce parea initial un caz simplu, si sa dezvaluie o intriga complexa si surprinzatoare, care odata clarificata se treansforma intr-o profunda lectie de viata servita in cel mai calm stil japonez.
Desi e un film politist, “Wings of Kirin” nu ofera acele elemete de actiune cu care producatorii genului s-au obisnuit sa atraga publicul. Nu contine secvente de urmariri spectaculoase, nu sunt schimburi de focuri sau batai intre bande, nu sunt faze de lupta de strada, sau macar cativa pumni dati in stanga si-n dreapta. Totusi, filmul nu sufera in lipsa acestora, deoarece Nobuhiro Doi preia din romanul lui Keigo Higashino misterul si-l transpune in doua ore de intriga psihologica, depanata intr-un ritm lent dar bine masurat, cu atentia fixata pe detalii care capteaza interesul si implica spectatorul in rezolvarea cazului alaturi de cei doi detectivi. Personajul central Kyoichiro Kaga e un detectiv experimentat, cu un fler deosebit de pronuntat si cu indarjirea unui buldog care nu vrea sa-si lepede osul cand e vorba sa scormoneasca in jurul unui indiciu, pentru a gasi noi si noi conexiuni. Actorul Hiroshi Abe ii imprumuta ceva din sarmul personal, cu statura impunatoare si aerul de maturitate, intregind imaginea detectivului dedicat si competent, care prefera sa-si foloseasca intelectul si intuitia desi da senzatia ca ar putea in orice moment sa castige o confruntare fizica. Mai tanarul sau partener, Yuhei Matsumiya
e de asemenea o imagine pitoreasca. Interpretat de Junpei Mizobata, nu are tocmai rolul unui ucenic, dar raportat la sobrul si experimentatul Kaga, se regaseste in postura de a-l seconda pe acesta. Si face o treaba excelenta, reusind in actiunile intreprinse sa adune informatii importante. Totodata, prezenta lui e prilej de amuzament iar si iar, cand din postura”juniorului” se trezeste impins in situatii nedorite sau incommode, carora trebuie sa le faca fata. Atractive si destul de bine conturate sunt si personajele secundare, care echilibreaza povestea, intre drama, suspans, si uneori comedie. Asa ca firul narativ tine treaz interesul, dezvaluind gradat amanunte care dau senzatia ca clarifica enigma, doar ca sa indrepte pe o noua directie evenimentele si sa dea noi sensuri circumstantelor initiale. Adevarul complet si revelatia gestului victimei din debutul actiunii, acela de a se sforta sa ajunga sub aripile Kirinului, pentru a elibera cu ultimele puteri un cocor de hartie alba se clarifica abia in final, cand si ultima piesa de puzzle este pusa la locul ei.
Cu o admosfera ce aduce usor spre filmele englezesti facute dupa romanele Agathei Christie, dar si cu adevaruri de viata si lectii existentiale servite in stilul traditionalist nipon, “Wings of Kirin” e o ocazie deosebita pentru consumatorul de cinematogafie care-si doreste ca la finalul vizionarii, pe langa senzatiile unui corp destins sa aiba si sentimentul unei minti antrenate.
Multumiri pentru traducerea in premiera in Romania lui lasedan – asiacinefil.com
Articol realizat de corina1002001 – asiacinefil.com
0 Comments