„Tulpan” este un film magnific al regizorului kazah Sergei Dvortsevoy, dupa cum o spune si prezentarea de pe posterul filmului – „Cel mai premiat film la nivel international al anului 2009” ! De fapt, este vorba de o coproductie internationala in care au fost implicate 5 tari: Kazahstan, Rusia, Germania, Polonia si Elvetia. Filmul a obtinut nu mai putin de 11 premii la festivaluri internationale de prima mana din intreaga lume, si 3 nominalizari: 2 premii la Karlovy Vary, unul la Montreal, Tokyo, Dubai si Zurich. Anul acesta a castigat un premiu la Asian Film Award (un fel de Oscaruri ale Asiei), iar apogeul a fost atins la Cannes, unde a castigat premiul „Un Certain Regard”. „Tulpan” a fost propunerea Kazahstanului la premiile Oscar din acest an.
Camile, furtuna de nisip, un tractor sovietic care abia mai porneste, iurte, turme de oi si un vis. Undeva in stepa Kazahstanului de astazi, Asa este un marinar inrolat in flota ruseasca de la Pacific, care revine in locul de bastina pentru a-si gasi un rost in viata. El locuieste cu sora lui, care e casatorita si are 3 copii mici. Viata in stepa este dura, seara dormind toti inghesuiti intr-o iurta, iar ziua ocupandu-se cu totii de pastorirea unei turme a unui bogatas, aceasta asigurandu-le existenta. Asa se simte inutil si in plus, astfel ca incearca sa-si implineasca visul: sa aiba o turma a lui pe care sa o creasca si care sa-i ofere o viata implinita si lipsita de griji. Dar pentru a primi o turma trebuie sa se casatoreasca. Asa ca, impreuna cu sotul sorei sale si cu prietenul sau „Boni” (fan al formatiei Boney M a carei melodie „Rivers of Babylon” rasuna in intreaga stepa cand conduce tractorul) porneste in cautarea unei sotii. Si asa o gasesc pe singura posibila sotie din intreaga stepa, pe Tulpan…. Iar cei 3 se duc la parintii acesteia pentru a o cere de nevasta.
Sergei Dvortsevoy, regizorul filmului, un etnic rus minoritar din Kazastanul de astazi se afla la debutul cu un film artistic, realizand, pana acum, doar documentare. Aceasta experienta l-a ajutat sa prezinte in detaliu viata nomada, reusind chiar sa insereze unele detalii hilare din trecutul sau de inginer prin intermediul personajelor filmului. Intervievat de o publicatie ruseasca, Dvortsevoy spunea: „Mereu incerc sa gasesc ceva poetic in viata de zi cu zi, ceva metafizic. Cand observ un fenomen social si il contemplu, gasesc ceva mai profund, o imagine… Tot ce trebuie sa faci e sa gasesti o cale de a o reda. Trebuie sa o observi cu atentie. Imi place sa privesc, sa observ viata. Iar acesta este lucrul esential. Daca iubesti viata, vei vedea o multime de lucruri, trebuie doar sa fii atent la ele. Problema e ca celor mai multi dintre oameni pur si simplu nu le place realitatea. O gasesc sordida, neinteresanta, asa ca incearca sa i se sustraga. Se tem de ea. Eu, din contra, iubesc realitatea. Sunt doar indragostit de viata.”
Ca sa preluam sintagma autorului unei cronici a acestui film, „daca si voi sunteti indragostiti de viata, incercati „Tulpan„. Este, poate, cea mai frumoasa recomandare posibila pentru un film deosebit. Veti redescoperi lumea stepei dintr-o cu totul alta perspectiva decat cea mongola (din „Mongolian Ping Pong”), un univers nomad care aminteste de destinele individuale din recentul „Tokyo Sonata” al lui Kiyoshi Kurosawa si de deriva personajelor dinainte de regasire. Un film nascut din praful desertic al vietii grele duse departe de civilizatie, care reuseste sa nasca, la randul ei, vise si sperante, chiar daca titlul filmului e simbolul deziluziei insasi si a profundei absente a implinirii.
Pentru a afla cum poti vedea acest film, devino „Membru asiacinefil” !
3 Comments
Post your comment
Triumful vietii asupra conditiilor vitrege ale naturii,nascuta in praf, mult praf de stepa,reaprinde SPERANTA.
Asa ca, impreuna cu sotul SOREI sale si cu….
Asa ca, impreuna cu sotul SURORII sale si cu….
Sunt corecte ambele exprimari. Alege-o pe care doresti.