Iata ca a sosit si timpul mult asteptatului sequel-ul al megasuccesului din 2014, “The Monkey King”, ce a obtinut acum 2 ani nu mai putin de 181 de milioane de dolari incasari la box-office. Folosind aceeasi strategie, producatorii au lansat “The Monkey King 2” pe 8 februarie, in prima zi a Anului Nou Lunar chinezesc, perioada de sarbatoare si vacante in China. Tactica a dat pe deplin rezultate: investind cu 22 de milioane de dolari mai putin, “The Monkey King 2” a depasit la incasari productia din 2014, obtinand in China 193,7 milioane de dolari. In regia aceluiasi Cheang Pou-Soi (The Monkey King, SPL2, Motorway, Accident, Shamo), sequel-ul are la baza, bineinteles, acelasi celebru roman de secol XVI, “Journey to the West”, al lui Wu Chneg’en. Filmat in 3D si beneficiind de efecte vizuale si sonore de senzatie, echipa de productie l-a cooptat pe Sammo Hung (la anteriorul film, locul lui Hung i-a revenit lui Donnie Yen) ca regizor al scenelor de actiune, motiv dublu de satisfactie pentru fanii aventurii si actiunii. Dispar din distributie Donnie Yen si Chow Yun-Fat, insa acestia sunt inlocuiti cu succes de alti actori de renume, Aaron Kwok in rolul Regelui Maimuta si Gong Li in rolul principal negativ. Interesant e ca Aaron Kwok a aparut si in “The Monkey King”, intr-un rol negativ, cel al Regelui Demon Taur. Pentru rolul sau, acesta s-a pregatit mai multe luni in artele martiale. Zi de zi, pe durata filmarilor, acesta a stat 9 ore la cabina de machiaj: 6 ore pentru a fi machiat ca Regele Maimuta, si alte 3 dupa filmari pentru a fi demachiat. Pentru rolul interpretat in sequel, Gong Li a primit un onorariu de nu mai putin de 5 milioane de dolari ! Prin aceasta a confirmat faptul ca e una din cele mai bine platite si cotate actrite chineze ale momntului, ocupand locul 3 in topul incasarilor pe anul 2015, dupa Maggi Cheung si diva Zhang Ziyi. Filmarile au fost efectuate in Noua Zeelanda, iar efectele 3D au fost supervizate de echipa din spatele efectelor speciale ale productiilor “The Lord of the Rings” si “The Hobbit”. De altfel, tot ce inseamna machiaje, efecte vizuale, sonore etc au fost supervizate de specialisti in domeniu, unii dintre ei chiar nominalizati la Oscar pentru proiectele anterioare. Lansarea filmului, a carui realizare s-a anuntat inca din perioada rularii in cinematografe a lui “The Monkey King”, nu a fost aleasa intamplator pentru prima zi a Anului Nou Lunar, 2016 fiind totodata si Anul Maimutei…
La 500 de ani distanta dupa ce Regele Maimuta a creat haos in Ceruri, il regasim pe acesta captive intr-o pestera, unde trebuie sa mediteze la faptele sale gresite din trecut. Si totusi, incercand sa scape cu viata urmarit fiind de un tigru urias, un calugar budhist, Xuanzang, isi gaseste refugiu tocmai in pestera captivitatii Regelui Maimuta. Convins de acesta sa-l elibereze daca doreste sa scape de tigru, calugarul cade in capcana si Regele Maimuta se regaseste liber ca pasarea cerului. Libertatea este insa doar o iluzie pentru nebunaticul Rege Maimuta. Calugarul se afla, de fapt, intr-o misiune divina primita prin edictul Zeitei Milosteniei in numele lui Buddha, anume sa porneasca intr-o calatorie legendara spre Apus pentru a aduce de la Templul Tunetului scripturile buddhiste si a le impartasi lumii.Imediat dupa eliberarea Regelui Maimuta, o diadema de aur purtata de calugar in desaga sa se fixeaza pe crestetul Regelui Maimuta, transformandu-l in supusul noului sau stapan, calugarul. Un Cal Dragon, dar si doi demoni simpatici – unul cu chip de porc, ce nu ezita sa se preschimbe cand ii doreste sufletul intr-un playboy afemeiat, si un altul albastrui din cap pana in picioare – se alatura celor doi in calatoria spre Apus, iar aventurile incep odata ce acestia ajuns intr-un tinut misterios terorizat de Spiritul Scheletului Alb…
Daca “The Monkey King” a fost criticat pentru exagerata aplecare asupra laturii spirituale a povestii, de aceasta data realizatorii au tras cu urechea la ce astepta publicul de la acest film si au indreptat toate lipsurile, oferind exact ceea ce un iubitor de fantezie si aventura are nevoie: adrenalina si spectacol. Tocmai datorita acestui motiv, critici de film au fost de parere ca sequelul e in mod evident superior productiei initiale, un lucru foarte rar intalnit in general in cinematografie. In mod cat se poate de firesc, scenaristul a adaptat mai multe capitole din romanul medieval intr-un mod coerent, stiind sa puna in valoare acele elemente ce sporesc misterul, si care in prima parte lipseau cu desavarsire. Poate si plasarea terestra a actiunii, in lumea oamenilor, spre deosebire de prima parte, unde actiunea se desfasoara cu pecadere in Ceruri, a contribuit mult la schimbarea perceptiei spectatorului si l-a atras in salile de cinema. Efectele speciale sunt excelente, la nivelul oricarei productii americane de gen, povestea e structurata pe tiparul clasic al aventurilor unui grup ad-hoc format pe parcursul unei calatorii initiatice, decorurile si mai ales costumele sunt superbe (Regele Maimuta are un machiaj care il face credibil ca infatisare, iar ticurile verbale fac din personaj unul extrem de agreabil), iar jocuri actorilor e unul de calitate ireprosabila (Gong Li in rolul negativ e nu doar malefica, ci si seducatoare prin vorbele mieroase si sarmul sau irezistibil, pe cand pe Aaron Kwok e o adevarata delectare sa-l privesti in rolul plin de energie al justitiarului cu maciuca a carui placere maxima e sa… zboare, nu sa se catere prin copaci sau sa sara dintr-unul in altul). Un sequel foarte reusit, o invitatie la aventura si fantezie ce confirma uriasul progres al cinematografiei chineze, in care se pompeaza sute de milioane de dolari anual, astfel ca nu intamplator in primele 4 luni ale lui 2016 exista deja 4 filme autohtone in primele 10 care la box-office au reusit sa stranga peste 124 de milioane de dolari fiecare.
Traducerea, adaptarea si timingul manual au fost efectuate de gligac2002 (Asia Team Romania) pentru aiacinefil.
Prezentare realizata de cris999 – asiacinefil
0 Comments