Producţie: China / Hong Kong, 2007
Gen: Action
Regia: Johnny To, Ringo Lam, Tsui Hark
Distribuţia: Louis Koo, Simon Yam, Honglei Sun
„Triunghiul de fier” este expresia unei coincidenţe extrem de interesante. Titlul filmului se referă nu atât la cele trei personaje principale (între care se intercalează şi unul feminin), cât mai ales la cei trei maeştri ai cinematografiei din Hong Kong, regizorii Johnny To (Election 1 şi 2, Exiled, Running Out of Time), Ringo Lam (City in fire, Victim, Full Alert) şi Tsui Hark (A Better Tomorrow III, seria Once upon a time in China, Seven Swords). Filmul s-a aflat în selecţia oficială a festivalului de la Cannes, iar în rolurile principale se remarcă cunoscuţii Simon Yam (pe care l-aţi văzut în „Eye in the sky” sau „Election„), Luis Koo (Election, Dragon Tiger Gate) şi Honglei Sun (Blood Brothers, Mongol, Seven Swords). La 3 săptămâni de la lansare în China (octombrie 2007), filmul a strâns încasări de 3,4 milioane dolari, situându-se pe poziţia a treia după marile succese de la sfârşitul anului, Warlords şi Lust, caution.
Filmul este o inovaţie la nivelul cinematografiei din Hong Kong. Are o structură interesantă: trei fragmente diferite regizate de trei regizori diferiţi. Nu există decât un singur fir al poveştii, care continuă neîntrerupt, neaxându-se pe cazuri particulare, cum s-au făcut deja o mulţime de filme (gen „Three Extremes„). Este ceea ce criticii au numit un film făcut „în schimburi”, fiecare regizor punându-şi amprenta pe 30 de minute din film, fără însă ca spectatorul să sesizeze vreo schimbare de decor la expirarea jumătăţii de oră. Mă rog, spectatorii avizaţi, fani şi cunoscători ai stilului acestor regizori, fără îndoială vor recunoaşte gena fiecăruia în porţiunile de film vizionate. Iar această inovaţie a fost o reuşită experienţă, chiar dacă filmul nu a câştigat vreun premiu.
Primul segment de 30 de minute este regizat de Tsui Hark. Lucrurile par extrem de încurcate, prea puţine se leagă, iar această ambiguitate este pe deplin resimţită de spectator, care riscă a se plictisi. Totuşi, spre finalul primului segment, lucrurile încep să se lege, căpătând coerenţă în următoarele 30 de minute, regizate de Ringo Lam. Ultima jumătate de oră a lui Johnny To debutează cu scene violente (regizor recunoscut pentru scenele violente „fără perdea” din filmele sale) însă brusc şi atipic, filmul se transformă într-o veritabilă comedie la care se râde cu lacrimi.
Despre ce este vorba în acest „Triunghi de Fier”? Lee este un anticar venit din Shanghai în Hong Kong pentru a face afaceri cu obiecte antice. Căsătorit cu o soţie dependentă de medicamente împotriva anxietăţii, acesta este aproape falit. Singurii lui prieteni din Hong Kong, cu care nu are nişte legături prea strânse, încearcă să-l ajute. Unul din ei, fiind în legătură cu Mafia, îi propune să participe la o spargere la un magazin de bijuterii, Lee urmând a fi şoferul. Sfătuit de cel de-al treilea prieten, el refuză şi îşi vinde maşina pentru a-şi plăti datoriile. Mafia, însă, începe să-l preseze pe prietenul care a promis că va găsi un şofer pentru spargerea lor. În paralel, într-o seară se petrece un eveniment straniu. Cei trei prieteni, stând la un pahar într-un bar, sunt abordaţi de un bătrân ciudat. Acesta le oferă din senin o carte de vizită şi un pont, pentru a se îmbogăţi: o comoară antică ascunsă în clădirea Legislativului. Dar a doua zi, cei trei prieteni văd la televizor o ştire care anunţă că personajul care le-a înmânat cu o seară înainte cartea de vizită era un magnat care… a fost ucis. Iar de aici începe o poveste incredibil de interesantă, care implică atât mafia, cât şi poliţia, a căror imagine este ironizată fără menajamente, accentele comice împletindu-se perfect cu povestea care acaparează.
Sub sintagma „Tentaţie/Gelozie/Destin” prin care a fost promovat acest film, „Triunghiul de fier” oferă 90 de minute extrem de agreabile şi pline de neprevăzut. Un film despre care s-ar putea spune foarte multe, nu atât prin prisma realizării, cât şi a scenariului foarte bine pus în valoare de jocul actorilor, şi al ideilor puse excelent în practică de stilul fiecărui regizor în parte. Pe când un triunghi hollywoodian similar marca Scorsese/Coppola/Tarantino? Mănuşa a fost aruncată. Vizionare plăcută!
Subtitrarea în limba română(traducător gligac2002)
Subtitrarea în limba română(traducător tuky69)
0 Comments