Shanghai, 1941. Paul Soames (John Cusack) soseste in Shangahi, singurul oras important al Chinei care nu cazuse sub ocupatie japoneza. Gaseste un oras divizat in mai multe sectoare, in functie de administratia din zona si de tratatele internationale. Paul este, de fapt, un spion pentru Serviciul Naval de Informatii american, si are identitatea falsa a unui ziarist. Prin interventia consulatului american este angajat la „Shanghai Herald”, cel mai important ziar din Shanghai, unde scrie un articol anti-american, starnind furia sefului sau din cadrul redactiei. In scurt timp se dovedeste ca nimic nu a fost intamplator, cid oar ca e mana unui profesionist. Prin acest act, Paul incearca sa se strecoare in cercurile interlope si in cele ale japonezilor, in vederea elucidarii unui caz: moartea prietenului sau, si el spion, survenita cu putin timp inainte sa se intalneasca cu acesta in zona japoneza a orasului. Mergand pe acest fir, ajunge in cercul de prieteni al sefului Triadei din Shanghai, Anthony Lan-Ting (Chow Yun Fat), cunoscand-o pe fermecatoarea lui sotie, Anna (Gong Li), ce ascunde multe secrete, dar si pe taciturnul capitan Tanaka (Ken Watanabe), seful serviciului de informatii japonez din Shanghai. Iar tensiunea incepe sa creasca in momentul in care abilul Paul resuseste sa dea peste niste poze facute de prietenul sau decedat, in care apare si capitanul Tanaka, in compania unor ofiteri importanti de pe un portavion.
Un film care stie sa exploateze tensiunea unor vremuri tulburi, pe fondul unei povesti captivante dar lente, care aminteste de superba realizare a lui Ang Lee, „Lust, Caution”. „Shanghai” nu reuseste sa se ridica la nivelul filmului lui Lee, lipsindu-i, poate, profunzimea redarii sentimentelor, care e o trasatura specifica cinematografiei asiatice. Poate daca filmul ar fi fost regizat de un asiatic, lucrurile ar fi stat altfel. Suedezul Hafstrom a adus ceva din rigoarea si raceala in sens pozitiv a cinematografiei nordice, insa filmul ramane lipsit de acel ceva care sa impresioneze pana la lacrimi.
Punctul forte al peliculei este distributia. In rolul principal apare John Cusack, cu o prestatie destul de buna. El este secondat de cateva staruri ale cinematografiei asiatice: Chow Yun Fat, Ken Watanabe sau Gong Li. Regia este semnata de Mikael Hafstrom (regizorul suedez al filmelor comerciale 1408 si Derailed), iar scenariul e scris de Hossein Amini, nominalizat la Oscar pentru scenariul lui „The Wings of the Dove”.
Traducere in premiera in Romania oferita de Asia Team Romania. Timpi retusati manual, linie cu linie, o traducere de calitate pentru un film de calitate ! Vizionare placuta !
1 Comments
Post your comment
Am vizionat filmul – mi-a placut.
Un film care i-ti lasa impresia ca toata lumea eate implicata in ceva
se spionau se urmareau ,se turnau si daca situatia o impunea se omorau.Un film despre rezistenta,spionaj……..//,in concluzie
un film care merita vz.