„Public Enemy Returns” s-a lansat in iunie 2008 in cinematografele coreene, fiind un sequel asteptat de multa lume. Dupa mai putin de 2 luni filmul a avut incasari in Coreea de peste 27.000.000 $, fiind cel de-al 5-lea film cel mai vizionat din Coreea din istoria box-office-ului local. A devansat la incasari filme cu nume, precum „Iron Man”, „The Mummy 3”, „Indiana Jones” sau cateva productii autohtone de succes, ca „Open City”, „Sunny” sau „Eye for an Eye. Filmul este regizat de acelasi Woo-Suk Kang, care a regizat, anterior, „Public Enemy” (2002) si „Another Public Enemy” (2005), dar si alte 2 filme importante pentru istoria cinematografului coreean contemporan, mega-succesul Silmido (2003) si Hanbando (2006). In rolul principal, interpretandu-l pe acelasi politist noncomformist din filmele anterioare, Kyung-gu Sol (Voice of a Murderer, Silmido), care are o infruntare de zile mari cu inamicul public Jae-yeong Jong, intr-un veritabil joc de-a soarecele si pisica.

Chul-jung Kang este un politist ce incalca toate regulile de conduita, de la folosirea violentei in rezolvarea cazurilor sale pana la pedepsirea unor copii de scoala primara pentru faptul ca ii admira pe gangsteri. Kang duce o viata grea alaturi de simpatica lui familie, o fiica isteata de scoala primara si o bunica acra indragostita de trufandale; din cauza salariului mic din politie, acesta se vede nevoit sa apeleze la banci si chiar la camatari pentru a se imprumuta, in vederea platirii ratelor la noua casa. Fosti gangsteri care odata au ajuns dupa gratii din cauza lui ii taie calea cu masini luxoase, in timp ce el face foamea dintr-un salar de mizerie, traind de pe o zi pe alta si incercand cu demnitate sa ascunda adevarul de familia sa. Inainte de a se retrage definitiv din politie, un nou caz apare la orizont: un fost client de-al politiei, trimis dupa gratii de seful lui Kang, supranumit Rinocerul, incepe sa-si faca simtita prezenta in oras. Sub masca unui presedinte de companie de constructii, acesta ascunde afaceri dubioase ce presupun recuperarea de datorii pentru clienti. In acest sens sunt instruiti pusti de liceu care trebuie oricand sa fie dispusi sa-si sacrifice viata sau tineretea pentru el. In schimb, acestora li se promitea o functie importanta in organizatie dupa ce vor iesi de dupa gratii, inclusiv respectul celorlalti din bransa.

Filmul este, de fapt, un veritabil duel actoricesc de la distanta intre interpretii celor 2 personaje (pozitiv si negativ), presarat cu accente comice pe alocuri, fara insa a se departa de seriozitatea subiectului abordat. In Coreea de Sud, multi tineri renunta la a mai termina liceul si, din teribilism sau din dorinta de a se da mari pe la scolile lor, acestia intra in asa-numitele „ganguri” (bande de cartier), controlate de obicei de un mafiot local ce incearca sa dea o fata legala afacerilor ilegale prin crearea unor companii de „carton”. Dorinta de a umbla in costume si de a avea mereu in buzunare un cutit, ca si disponibilitatea de a-si sacrifica tineretea doar pentru a urca in ierarhia interna a bandei duc la veritabile drame familiale. Dincolo de realitatea si actualitatea faptelor relatate (numarul insuficient de politisti, proasta remunerare a acestora, existenta fenomenului gastilor de cartier, acceptarea acestuia si a faptului ca ele paraziteaza economia tarii), „Public Enemy Returns” incearca sa transmita un mesaj de constientizare tinerilor din ziua de astazi. Exista spre finalul filmului o scena cheie pentru intelegerea mesajului acestui film, in care cele 2 personaje, politistul, exponent al binelui, si Rinocerul, exponent al raului, stau fata in fata si poarta o conversatie. Politistul Chul-jung Kang spune, la un moment dat: „Vanez un gangster… gandindu-ma ca e fiinta de cea mai joasa speta din univers. Tu esti obiectul obsesiei mele. Eu cred ca prin disparitia ta, lumea va fi un loc mai bun.” La care acesta primeste un raspuns din parte interlocutorului sau: „Triburile militare existau inca dinaintea clanurilor. Bandele existau inca din timpul dinastiei Yi. Ele existau in vechea Roma, mereu au fost prin preajma.” In fapt, asistam la expunerea in antiteza a 2 principii, spuse pe intelesul tuturor: pe de o parte e principiul Binelui, care considera Raul principalul dezechilibru din univers in aspiratia lui spre perfectiune, iar pe de alta parte asistam la o incercare de legitimare a Raului, a fenomenului gangsterismului, chiar de originare a acestuia undeva in istoria Romei vechi, deci in Raul universal !

Un film bun, care ofera de toate, si in primul rand multe invataminte si lectii de viata, ceea ce-l transforma dintr-un film comercial intr-unul cu certe valente educative. Nu trebuie neglijata nici partea comica a lui, care ofera, astfel, 2 ore agreabile oricui prefera sa urmareasca aceasta productie reusita.

 

Tara: Coreea de Sud

An: 2008

Gen: actiune/comedie

Regia: Woo-Suk Kang

Cu: Kyung -gu Sol, Jae-yeong Jeong

Subtitrare in limba romana

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>