Hyunhaetan Marriage War (2010)
“Hyunhaetan Marriage War” este o comedie despre doi tineri – unul japonez si celalalt coreean care se indragostesc, dar care au de infruntat prejudecatile a doua societati total diferite ca viziune. Titlul serialului este o metafora a luptei din interiorul cuplului de indragostiti, care ajung sa fie influentati de familiile lor, care pun sub semnul intrebarii nunta acestoara. Filmarile au fost realizate partial in Coreea si partial in Japonia, iar actorii sunt atat coreeni cat si japonezi. Serialul are doar doua episoade, si ii are in rolurile principale pe Im Joo-hwan (din Tamra, the Island) si pe Akiba Rie, moderatoarea unui talk-show din Japonia.
Iubirea apare in cele mai neasteptate locuri, chiar si in fata custii cu hamsteri din Institutul de cercetare al universitatii. Dae Chun un tanar coreean si Takako colega sa japoneza traiesc o frumoasa poveste de dragoste, in timp ce seful viseaza la descoperiri inimaginabile. Cercetarile stiintifice ii duc din fericire in Busan orasul de bastina al lui Dae Chun si e momentul potrivit sa-si prezinte viitoarea mireasa tatalui sau. Tinerii stiu ca membrii celor doua familii, desi nu se cunosc, se vor displace reciproc doar din cauza prejudecatilor, iar binecuvantarea parintilor va fi cu atat mai greu de obtinut.
Asadar exista toate ingredientele unui adevarat conflict japonezo-coreean, dar in miniatura si care s-a declansat in familia lui Dae Chun in momentul in care si-a declarat intentiile de casatorie. Nu e usor sa-ti infrunti parintii nici in viata nici in film iar in realitatea coreeana unde primeaza respectul si consideratia pentru cei mai in varsta este cu atat mai greu. Asa-zise argumente in maniera occidentala cu glasul ridicat si usi trantite sunt de neconceput.
Dupa multe ezitari, Dae Chun face anuntul cel mai important al vietii sale si instantaneu toate fetele zambitoare se transforma in masti ale furiei si incepe un vacarm nemaipomenit. Nu conteaza tara, rasa sau religia, peste tot e la fel: multe vociferari si intotdeauna se ajunge la un “mi-e rau” si la lesin… adica la un santaj sentimental de mare arta si cu un efect devastator.
Nici in partea japoneza situatia nu este mai calma: tanarul mire si viitorul ginere este intampinat cu un bat manuit cu maiestrie de tata-socrul, mare amator de kenjutsu. Sprijinul neconditionat al copiilor ar fi cea mai inteleapta decizie, iar ajutorul si incurajarea unei mame sunt de nepretuit, dar va fi suficent ? Prima parte a filmului se incheie cu avantajul Japoniei: mieluseii sunt despartiti, dar nu infranti. Cum se va desfasura urmatoare etapa, mai ales ca se va desfasura pe pamant japonez?
In Japonia situatia se mai echilibreaza. Tata-socrul coreean cucereste teren si scorul devine egal. Nimeni nu e fericit cu atat mai putin Takako si Dae Chun. In acest moment parintii sunt incurcati, au dorit si au obtinut victoria ratiunii asupra simtirii, dar de ce nu sunt multumiti? De ce nu sunt copii fericiti ? Si totusi, unde au disparut?
Toti sunt ingrijorati si se pare ca e momentul potrivit ca ei sa se cunoasca mai bine. Discutiile superficiale nu isi mai au locul. Fericirea copiilor e o prioritate. E foarte important sa se puna accentul pe lucrurile care unesc si nu pe cele care despart. In mod neasteptat in fata unui mic dejun coreean se inmoaie si cea mai impietrita inima, se trezesc amintiri si se creeaza un cadru propice pentru o prietenie frumoasa.
Chiar si in aceste conditii favorabile confruntarea finala nu poate fi evitata si in scurt timp combatantii sunt epuizati. Armistitiul se incheie, iar hohotele de ras rasuna in noapte. Si totusi, cand va avea loc nunta ?
Prezentare realizata de mika – asiacinefil.com