AMNOK RIVER FLOWS (DER YALU FLIESST)(2008)
Raul Amnok (cunoscut in limba chineza drept Yalu) are in spate o istorie milenara, fiind martor la multe transformari din istoria a doua natiuni vecine, China si Coreea de Nord. Amnok-ul este granita naturala ce desparte China de Coreea de Nord, intinzandu-se pe o suprafata de 790 km, insa nu este navigabil decat pe o mica portiune, datorita conditiilor naturale. Bazinul raului Yalu e locul in care a inceput sa se ridice puterea stravechiului regat Goguryeo, o multime de fortarete fiind ridicate de-a lungul raului, inclusiv fosta capitala a Goguryeo, cunoscuta Gungnae (fanii serialului Kingdom of the Winds sunt familiarizati cu acest nume), care astazi face parte din teritoriul Chinei, avand numele Ji’an. Numele raului Yalu se regaseste in cel putin 2 batalii cruciale ale istoriei regiunii, razboiul sino-japonez din 1894, si razboiul ruso-japonez (1904). Dupa o istorie agitata si marcata de multe evenimente tragice, in zilele noastre, raul Yalu reprezinta ultimul pas spre speranta si libertate penrtu transfugii nord-coreeni ce incearca sa treaca fraudulos frontiera cu China din cauza regimului politic nord-coreean. Drama acestor oameni a fost foarte bine reflectata in productia „Crossing”, iar raul Yalu a fost din nou protagonistul tacut al inca unei drame umane.
Serialul „Amnok River Flows” (cu numele alternativ „Der Yallu Fliesst”) spune povestea reala a unui om pentru care tacerea raului Amnok reprezinta amintirea cea mai marcanta a existentei sale. Raul i-a urmarit tacut copilaria, i-a oferit salvarea in adolescenta, iar absenta lui i-a oferit sansa de a arata lumii prin scrierile sale frumusetea patriei sale natale. Este vorba de marea personalitate Li Mireuk (Li Mi Reuk), un scriitor coreean ce a trait in prima jumatate a secolului XX si care si-a petrecut cea mai mare parte a vietii departe de Coreea, in exil in Germania. Li a scris mai multe povestiri coreene in limba germana, iar in 1946 si-a publicat in germana romanul autobiografic „Der Yalu Fliesst”, care un deceniu mai tarziu a fost tradus in coreeana si i-a adus imediat celebritatea. A fost un scriitor stralucit, insa din pacate o mare parte a creatiei sale literare a fost arsa chiar de acesta, nereusind sa fie transmisa posteritatii. A ramas, insa, romanul sau autobiografic, in baza caruia postul coreean de televiziune SBS a realizat actualul serial in 3 episoade, in colaborare cu postul german Bayerischer Rundfunk. In acest an, cu ocazia comemorarii a 60 de ani de la disparitia lui Li Mireuk, pe 16 martie postul german amintit a difuzat o versiune de 80 de minute a acestui serial. In iunie 2009, o versiune de 120 de minute a fost lansata in cinematografele din Coreea.
Regizorul serialului este Lee Jong Han (foto), cel care in 2006 a regizat o celebra serie de 100 de episoade intitulata Yeon Gae Somun. Distributia din „Amnok Ruver Flows” nu este un lucru esential pentru acest gen de serial. Actorii nu sunt niste vedete, insa prestatia lor – indiferent de varsta – este de calitate si reuseste sa transmita mesajul dorit.Serialul este vorbit in proportie de 55% in coreeana, 40% in germana, si 5% in japoneza, in distributie aparand o multime de actori europeni germani, unii din ei chiar cu experienta in industria coreeana de film cum este Lee Cham, ce a aparut in seriale precum Stairway to Heaven sau The Fifth Republic. Distribuirea acestor actori nu a facut decat sa sporeasca farmecul serialului si calitatea lui prin prestatia lor. Si totusi, fanii k-dramelor vor recunoaste intre actorii din serial 2 figuri cunoscute: Shin Goo (in prezent 74 de ani), recent vazut in rolul lordului Eul-jae din serialul „Queen Seon-deok”, care il interpreteaza pe tatal lui Mi Reuk, si Jun No Min, interpretul lordului Seol-won din „Queen Seon-deok”, care are o aparitie de cateva minute in episodul 2 al serialului in calitate de prieten al lui Mi Reuk.
REZUMATUL SERIALULUI:
„Amnok River Flows” este un serial de epoca autobiografic, care il are in centrul sau pe Mi Reuk. Acesta a venit pe lume in 1899, intr-o familie in care parintii primisera nasterea lui ca pe o binecuvantare de la ceruri, data fiind varsta lor inaintata. Pentru ca acest fericit eveniment s-a petrecut in urma rugaciunilor neincetate ale unei starete catre Maitreya (un bodhisattva din escatologia budhista care este un viitor Buddha), noul nascut a fost numit Mi Reuk (adica „Maitreya”). Intocmai precum Maitreya urma a veni pe pamant si a atinge iluminarea completa, la fel se astepta ca Mi Reuk sa realizeze lucruri marete in existenta sa. A primit o educatie stricta de la parintii sai, dupa obiceiurile si invataturile confucianiste. Cand a trebuit sa mearga la scoala, Japonia tocmai ocupa Coreea, si o serie de reforme urmau a fi aplicate de noul legiuitor, multe din ele in contradictie cu regulile traditionalistei societatii coreene. A frecventat „noile scoli”, cum erau numite scolile mixte de baieti si fete, si unde tot ce era traditional era considerat retrograd. In fata schimbarii timpurilor, Mi Reuk a incercat sa asculte povetele tatalui sau sis a accepte noul cu bunele si relele sale. Iar invataturile si povetele parintilor din copilarie aveau sa-i modeleze viata mai tarziu, cand va fi nevoit sa mearga in exil in Germania, care va deveni a doua lui casa. Dar cum va reusi un asiatic nu doar sa supravietuieasca in cea mai rasista tara europeana a acelor timpuri, in care national-socialismul acapara toate sferele vietii cotidiene, ci si sa creeze si sa obtina admiratia unei intregi natiuni greu incercate, ramane sa descoperiti urmarind serialul.
Un serial diferit de tot ce s-a vazut pana acum in materie de k-drama, o adevarata bijuterie pe care fanii k-dramelor nu au voie sa o rateze. „Amnok Ruver Flows” e genul de serial care se urmareste nu cu ochii sau cu mintea, ci cu sufletul. Mintea ofera doar posibilitatea inregistrarii unor amintiri carora sufletul le da viata. Amintiri despre copilarie, viata si moarte, despre bucurii si tristeti, despre arta cultivarii frumosului in suflet, departe de ochii haini ai exponentilor Raului si de invidia unei lumi nedrepte. O poveste de viata tulburatoare si fascinanta, ce ofera imaginea unei Germanii romantice asa cum rar a fost zugravita in vreun film, si a unei Coree in plina transformare, in anii de dinainte si in primii ani de dupa instaurarea ocupatiei japoneze in peninsula, in 1910. Doua lumi diametral opuse, o Coree traditionalista si inchistata in trecut, si o Germanie progresista, exaltata de ideologia national-socialista, care nu reprezinta decat o copie fidela a stapanitorului japonez, lucru care nu are cum sa scape neobservat eroului nostru. Un serial deosebit pe care Asia Team Romania il aduce mai aproape de sufletul indragostitilor de frumusetea Asiei. Vizionare placuta !