Unul din filmele coreene de succes ale anului 2008 a fost „Portrait of a Beauty” (Miindo). Lansat in cinematografele sud-coreene in 13 noiembrie 2008, 3 saptamani la rand filmul a dominat box-office-ul, la sfarsitul anului avand incasari totale de peste 11,8 milioane dolari. Face parte din topul primelor 10 filme coreene ale anului trecut sub aspectul incasarilor, ocupand pozitia a 9-a, inaintea unui „Open City”, „Sunny” sau „Red Cliff: Part One”. Filmul este regizat de un expert al filmelor romantice cu accente dramatice, Yun-su Jeon, ce are la activ inca cateva succese remarcabile: „My Girl and I”, „Le Grand Chef” si recentul „My Wife Got Married”. „Portrait of a Beauty” este o adaptare pentru marele ecran a popularului roman „Baramui Hwawon”(„Painter of the Wind”), dupa care s-a realizat si un serial de mare succes in Coreea. Romanul portretizeaza viata monumentalei pictorite Shin Yoon-bok, interpretata fara inhibitii de actrita Kim Min-su (recent vazuta in „Rainbow Eyes„).
Shin Yoon-bok, mai bine cunoscuta ca Hyewon, a fost una din cele mai reprezentative pictorite de la Palatul regal din timpul perioadei statului Joseon. „Portrait of a Beauty” este prima ecranizare pentru marele ecran a unei povesti dedicate neclarei vieti a pictoritei geniale a secolului XVIII. Multi oameni de cultura si artisti au criticat industria de divertisment pentru deformarea adevarului despre viata lui Shin, sustinand ca indubitabil unul din cei mai reprezentativi pictori ai Coreei din perioada Joseon era barbat. Hyewon, nascut(a) in 1758, si-a facut un nume ca un maestru al realismului si satirei, deseori introducand simboluri sexuale indraznete in picturi, intr-un stil si cu o vioiciune rare in perioada Joseon. [Imaginea alaturata reprezinta o fotografie a picturii originale a lui Shin Yoon-bok, intitulata „Portretul unei femei frumoase”, ce se regaseste si in scenele filmului.]
Dincolo de controverse si fictiunea unui roman adaptat, regizorul filmului a avut o serioasa problema datorata succesului urias pe care serialul de televiziune l-a avut in Coreea. Un mare dezavantaj a fost faptul ca in rolul pictoritei, in serial, a fost distribuita o vedeta foarte populara in Coreea, Moon Geun-young, ce a urcat ratingul serialului si implicit valoarea acestuia la cote neasteptate. Aceasta evolutie a pus presiune pe regizorul lui „Miindo” si pe echipa de actori cu care a colaborat. „Urmaresc fiecare episod din „Painter of Wind” la televizor si reprezentarile neasteptat de amanuntite ma surprind„, a spus Jeon. „Insa filmul pentru marele ecran va avea un impact complet diferit asupra publicului deoarece va descrie viata dramatica a lui Hyewon si dorinta umana intr-o maniera consistenta si dramatica care cu siguranta va cuceri audienta„.
In a doua jumatate a secolului al XVIII-lea, un pictor mai putin talentat este alungat de la Palatul regal, cazand in dizgratie. Acesta avea doi copii, un baiat si o fata. Baiatul, nimeni altul decat Shin Yun-bok, viitorul mare artist, avea un talent innascut in a picta. Acest lucru a sporit ambitiile pictorului renegat de a-si recastiga renumele prin incredintarea fiului lui artistului de la Palat, Kim Hong-do, aflat mai mereu in preajma Regelui. Acesta urma sa-i educe fiul si sa devina mentor in pictura. Insa un eveniment tragic de petrece iar pustiul Shin Yun-bok moare. Sora lui, care era si ea foarte talentata, este trimisa, deghizata si luand numele fratelui ei mort, sa devina ucenicul maestrului. Pe acea vreme, femeile nu puteau practica pictura, fiind un lucru tabu in societatea coreeana impartita in clase. Peste ani, ea devine o talentata pictorita si ajunge la Palat, lucru care era recunoasterea maxima a talentului unui pictor. Dar varsta isi spune cuvantul si Shin… se indragosteste de un mestesugar pasionat la randu-i de realizarea de oglinzi. Cum poate supravietui o iubire interzisa intr-o societate in care se incearca asanarea culturala si morala, in numele unor traditii si ale unor vremuri demult apuse ? Si, mai ales, ce va supravietui, in cele din urma: iubirea si sentimentul, sau pasiunea pentru arta si frumos ?
Un film care dezvaluie niste adevaruri nestiute despre niste vremuri imorale, o poveste extraordinara, tulburatoare si dura in acelasi timp, care ridica sufletului multe provocari la meditatie. Peisaje mirifice, costume traditionale senzationale, un scenariu incantator, un film romantic si dramatic deopotriva, o melodie de o rara frumusete ce insoteste imaginile, cu alte cuvinte tot ceea ce un film de epoca poate oferi mai frumos dintr-o lume atat de indepartata. „Portrait of a Beauty” ofera o limpezire a sufletului si o delectare a acestuia intr-o oaza de liniste si zbucium, trairi pasionale si despartiri, intr-un stil noncomformist si inedit. O adevarata bijuterie. Un film nerecomandat minorilor.
An: 2008
Gen: Romantic/Drama/Istoric
Regia: Yun-su Jeon
Cu: Kim Min-su, Kim Nam-gil
5 Comments
Post your comment
Un film plin de pasiune, intrigi cu un scenariu bine pus la punct din punctul meu de vedere…pacat ca dragostea dincolo de toate reprezinta un sacrificiu.
Un film ce ramane mult timp in memorie.Un film FRUMOS.
Un film extraordinar.merita vazut
Portretul unei frumuseti/ Portrait of a beauty ramane pentru mine unul din cele mai bune filme din multele filme coreene intregi pe care le-am vazut. Merita sa fie vazut, nu invata nimic de rau, ideile pe care fiecare le desprinde dupa ce va intelege esenta lucrurilor, sunt pline de finete, e un film sensibil, cu intriga foarte bine conturata,cu un bogat fond de a reliefa foarte bine vremurile trecute si traditiile. M-au impresionat placut cei doi actori din rolurile principale, in special rolul lui Kim Nam Gil, de altfel, el este un actor foarte bun si in alte filme si seriale. Felicitari Asiacinefil.com pt munca facuta.
Intr-adevar un film exceptional! Cand spui sensibilitate, emotie, profunzime, parca nu spui destul. Melodia de pe genericul de final este intr-adevar tulburator de frumoasa, reusind sa adune toata simtirea, tragismul, iubirea pe care filmul le exprima. Merita sa va rupeti putin din timp si sa-l vereti/revedeti cei care nu ati facut-o deja.