In anii ’70, filmele-dezastru cu buget ridicat faceau ravagii atat la Hollywood cat si in cinematografia japoneza, umpland salile de cinematograf pana la refuz. Ca e vorba de o catastrofa aeriana, de atacuri chimice sau de monstrii precum Godzila sau King Kong, filmele dezastru au reprezentat mereu o fascinatie pentru cineaste, iar timpurile prezente confirma faptul ca istoria se repeta si, implicit, si modele sunt readuse la viata. Daca coreenii au realizat anul trecut blockbuster-ul „Haeundae”, iar thailandezii „2012 Tsunami”, japonezii au optat pentru „Pandemic”, o drama despre o ipotetica pandemie cauzata de un virus transmis de la animal la om. Initial filmul s-a lansat cu titlul „Kansen Retto 2”, mizandu-se pe ideea unui sequel la thriller-ul cu accente horror „Kansen” („Infection”) din 2004, insa in scurt timp s-a adoptat un titlu mai apropiat de ce reprezinta filmul in sine: „Pandemic” (sau „Arhipeleagul pandemic”), o drama umana realista, in care nu se face nici o concesie laturii comerciale. Filmul regizat si scris de Takahisa Zeze („Moon Child”) nu se axeaza pe dezastrele care au lovit in secolul trecut Japonia (bomba atomica si al doilea razboi mondial), ci pe o tema de actualitate, in special ca Asia mereu a fost un focar de raspandire a epidemiilor in intreaga lume, de-a lungul istoriei.

La sfarsitul lui 2010, un focar de gripa aviara este descoperit in nordul Filipinelor. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) intervine prompt si reuseste, intr-un final, sa stinga focarul. In primele zile ale anului 2011, un pacient care prezinta simptomele unei gripe banale se prezinta la spitalul Izumino din Tokyo, recomandandu-i-se odihna si prescriindu-i-se medicamentele obisnuite pentru o raceala. In scurt timp, insa, starea pacientului se inrautateste, iar acesta moare. In scurt timp apar si alte persoana cu aceleasi simptome, pe langa decese aparent stranii intervenite in diverse locuri ale orasului. OMS o trimite pe Eiko, un virolog experimentat ce a participat decisiv la stingerea epidemiei din Filipine, sa conlucreze cu echipa spitalului pentru stingerea focarului. Insa lucrurile scapa de sub control, se instituie carantina in Tokyo, de la cateva sute numarul deceselor urca la mii, iar apoi la milioane de oameni. Lipsiti de echipamente, persoane cu pregatire medicala speciala si, mai ales, de un antidote pentru noul virus, curajoasa echipa de medici trebuie sa infrunte cu curaj dezastrul.

Un film special, diferit de nesfarsitele filme-dezastru de la Hollywood, care insista pe drama umana a fiecarui medic pus in fata unor alegeri dramatice.

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>