Doi regizori ce s-au remarcat prin productiile lor de succes anterioare revin in prim plan, in acest an, cu „Lady Cop & Papa Crook”. Siu Fai Mak (cunoscut occidentalilor sub numele de Alan Mak) si Felix Chong (mana dreapta a lui Mak in colaborarile lor anterioare) au scris si scenariul acestui film, care se doreste un thriller cu accente comice, presat cu actiune. Alan Mak e deja un nume in industria filmului din Hong Kong, dupa ce a regizat trilogia Infernal Affairs, dar si filme ca „Initial D”, „Moonlight in Tokyo” si „Confession of Pain”, in timp ce Felix Chong l-a asistat pe acesta in majoritatea proiectelor sale, fiindu-i scenarist sau co-scenarist (inclusiv la Infernal Affairs). Privit din aceasta perspectiva, a realizatorilor, filmul a avut parte de succes la box-office; in Hong Kong filmul a avut incasari de aproape 1 milion de dolari (mai mult decat Valkyrie, Australia sau Ong Bak 2) in acest an, situandu-se pe pozitia a 7-a in topul incasarilor de pana acum (februarie 2009). In China, in schimb, incasarile au depasit 2,5 milioane dolari, ceea ce este mult pentru un film realizat in Hong Kong.
Premiera mondiala a acestui film urma a avea loc in septembrie 2008, in China, insa aceasta data a fost amanata din cauza faptului ca filmul nu a trecut de comisia de cenzura a guvernului chinez. Ca urmare a cererii acestei comisii, mai multe scene au fost filmate din nou, astfel ca a rezultat o versiune „director’s cut”. Nici aceasta nu a fost acceptata in China, motiv pentru care s-a mai taiat din film si au rezultat 2 versiuni diferite: „director’s cut” si una prezentata in cinematografele din China. Cine va avea curiozitatea de a viziona sfarsitul ambelor versiuni, va intelege ce a fost cenzurat in China (in final se sugereaza faptul ca mafia din Hong Kong ar avea la degetul mic un segment important din industria petroliera din China).
Productia, care a costat aproximativ 30 milioane $HK (adica cam 3 milioane $USD), ii are in rolurile principale pe Eason Chan („Brothers”, „Lost Indulgence”, „Heat Team”) si pe Sammi Cheng (nimeni alta decat Mary din „Infernal Affairs”)
John Fok (Eason Chan) este un cap din lumea interlopa a Hong Kong-ului, care se ocupa cu trafic de combustibili pe baza de petrol. Afacerea implica o filiera, care porneste de la cartitele din interiorul marilor companii petroliere pana la soferul cisternei care transporta combustibilul la destinatie in vederea comercializarii. In timpul unei astfel de misiuni, intervine politia, un camion explodeaza si, odata cu soferul, isi pierd viata si o femeie si un copil nevinovati. Nu doar ca acest incident duce la pierderea banilor investiti in combustibilul irosit si, implicit, la un posibil faliment, dar il va aduce pe John Fok si in atentia politiei, care ii va supraveghea atent fiecare miscare, la domiciliu. Lucrurile insa se complica in momentul in care o banda rivala incearca sa preia afacerea, iar unii membrii ai „familiei” cocheteaza cu rivalii. Pentru a forta mana lui Fok, fiul acestuia este rapit, cerandu-i-se o rascumparare uriasa. Politia intra pe fir si este trimisa sa ancheteze cazul de rapire o inspectoare experimentata, Maureen Szeto (Sammi Cheng). Dar cum poti solutiona un caz de rapire a fiului unui mafiot, cand ai nevoie de detalii care te conduc spre afacerile necurate ale acestuia ?
Ideea filmului s-a nascut in momentul in care Alan Mok, regizorul sau, a intrebat pur si simplu intamplator pe prietenul sau din Politie ce se intampla daca fiul unui mafiot este rapit. Acestuia I s-a explicat in amanunt faptul ca „primul lucru pe care il face politia este o blocada la domiciliu. Imaginea imediata care mi-a venit in minte„, a declarat Mok, „a fost cea a unui grup de mafioti si de politisti cu totii captivi in aceeasi cladire. O multime de lucruri interesante puteau iesi la iveala„. Ideea a fost transformata in scenariu de film, iar in final, pentru ca nu se dorea un politist contra un mafiot (o poveste deja clasica), s-a optat pentru un rol feminin in pielea omului legii. Si, mai mult, s-a incercat ca aceasta sa fie cat mai noncomformista, pentru a iesi cat mai mult din tipare. Ca un fapt divers, costumul purtat de Eason Chan a fost facut manual, dupa modelul costumului purtat de Andy Lau in „Infernal Affairs”.
Un film care debuteaza in forta, presarat cu accente comice evidente, incat ai spune ca avem de-a face cu o comedie. Dar brusc, totul incepe sa-si piarda din coerenta, accentul se muta pe destinele celor 2 personaje principale, actiunea si comicul trecand pe plan secund. Finalul aduce lamuririle necesare intelegerii unor lucruri care nu s-au spus clar la momentul potrivit. Vizionare placuta !
An: 2008
Tara: Hong Kong/China
Gen: Crima/Comedie/Actiune
Regia: Alan Mok si Felix Chong
Cu: Eason Chan, Sammi Cheung
0 Comments