Cine nu iubeste ursuletii de plus si cine nu a vorbit macar o data cu unul dintre ei, povestindu-i cele mai ascunse secrete? Oameni din lumea intreaga colectioneaza ursuleti de plus si cauta exemplare unice, vechi si valoroase pentru colectiile lor. Pe 24 aprilie 2001, cu mai bine de un deceniu in urma, in Coreea de Sud se deschidea “Muzeul Teddy Bear” (sau “Muzeul Ursuletilor de Plus”), pe insula Jeju, perla statiunilor turistice sud-coreene. In 2006 era realizat “Goong” (“Princess Hours”), un serial care avea un impact deosebit, si care pentru prima oara intr-un produs de televiziune includea imagini ale unor ursuleti de plus cu o anumita semnificatie pentru povestea din serial. Succesul serialului nu doar in Coreea ci si in intreaga lume a transformat muzeul ursuletilor din insula Jeju intr-un veritabil loc de pelerinaj turistic, definind perfect semnificatia Hallyu. Cu un pret de doar 5,5 dolari intrarea, orice turist poate veda o gama larga de ursuleti haiosi, in diverse ipostaze care in mod sigur iti aduc buna dispozitie si zambetul in suflet. Daca mai adaugi la aceasta atractie turistica peisajele paradisiace ale insulei Jeju, in mod garantat o excursie in aceasta zona a lumii nu poate constitui decat o amintire de neuitat.

Dar care e istoria ursuletilor de plus ? Cum probabil banuiti, sunt o gaselnita a americanilor. Ursuletii au primit denumirea de “Teddy Bears” dupa numele celui de-al douazecisisaselea presedinte american Theodore “Teddy” Roosevelt. Potrivit legendei, in noiembrie 1902, presedintele Roosevelt a fost la vanatoare de ursi dar nu a reusit sa vaneze niciunul. Atunci unul din membrii stafului a prins un pui de urs si l-a asezat langa un copac pentru a-l impusca presedintele. Dar presedintele a refuzat, considerand ca nu e un comportament demn de un vanator adevarat. Povestea s-a imprastiat repede si oamenii au inceput sa isi faca propriii “Teddy Bears”. Aceasta se intampla acum peste o suta de ani si de atunci oamenii au indragit si pretuit acesti ursuleti care au devenit prieteni de nedespartit pentru multi dintre noi.

Muzeul Ursuletilor de Plus se afla in Jeju-do, respectiv Insula Jeju, acel colt de paradis supranumit “Insula sufletelor”, a fost infiintat in anul 2001 si este unul din cele trei muzee de acest gen existente in Coreea, pe langa cele din Seul si Paju.Muzeul are doua galerii, de istorie si de arta, unde sunt expusi ursuleti din diferite tari, si o sectiune in gradina, care include ursuleti sculptati sau modelati. Magazinul din cadrul muzeului se numeste Republica Ursuletilor de Plus. Dragalasii ursuleti intruchipeaza personalitati din diverse colturi ale lumii. Si par atat de bine realizati incat ai putea crede ca sunt incremeniti doar pentru ca au aparut niste intrusi – vizitatorii –, iar odata cu plecarea lor isi continua povestile. Acolo ai impresia ca si ursuletii de plus au avut aceeasi istorie ca si noi, oamenii. Ii regasim in “ Cina cea de taina”, in soldatii de teracota, amintind de Napoleon, de primul om pe luna, Mona Lisa, Ghandi, Abraham Lincoln, imparati din dinastia Joseon dar si intruchipandu-i pe Elvis, Charlie Chaplin, Beatles sau Marilyn Monroe. De asemenea, ursuletii reproduc evenimente importante din istoria omenirii: caderea zidului Berlinului, cel de-al doilea razboi mondial, scufundarea Titanicului etc.

Aici putem gasi cei mai mici ursuleti, cu o dimensiune de 4,5 mm, dar si pe cei mai valorosi din lume: Swarovski Teddy, Louis Vuitton Teddy sau ursuletul de 125 de karate. Pot fi intalnite chiar si exemplare din primii ursuleti comercializati in urma cu peste o suta de ani.

O alta atractie a muzeului o constituie gradina, loc in care gasim un lac si Piata ursuletilor de plus. Dar atractia o constituie Fantana Iubirii. Este primul turn cu ceas din Coreea care are in locul figurinelor binecunoscute … ursuleti. La fiecare jumatate de ora incepe un program intitulat “Nunta Ursuletilor”. Dupa nunta, ursuletii fac o plecaciune unul in fata celuilalt si apoi in fata spectatorilor. Vizitatorii isi exprima admiratia aruncand monede in fantana. Banii astfel colectati sunt folositi pentru tratamentul copiilor bolnavi de inima.

In timpul filmarilor de la “Goong” din Insula Jeju, vizitand acest muzeu deosebit, producatorul Hwang In Roe a avut inspiratia sa introduca acesti ursuleti in serial. Desi sunt cei care ne anunta ca episodul s-a terminat, trebuie sa recunoastem ca prezenta lor da un plus de culoare si de farmec acestui serial caruia oricum nu ii mai lipsea nimic. Sau poate ca ii mai lipseste ceva: o continuare.

Articol realizat de Mi Joo – www.asiacinefil.com

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>