La 4 ani de la ultimul film regizat, Teddy Chan reuseste in sfarsit sa dea marea lovitura a carierei cu „Bodyguards and Assassins”. Asteptarile de la aceasta productie au fost uriase, si nimic nu dezamageste in acest film senzational. Daca „Ip Man” a reusit sa devina un film arhicunoscut nu atat datorita lui Donnie Yen, cat a scenariului impresionant, „Bodyguards and Assassins” nu doar ca se ridica la nivelul lui „Ip Man”, dar tinde chiar sa-l depaseasca prin incarcatura emotionala deosebita. Va fi, probabil, un film de referinta pentru cinematografia chineza contemporana, a carui faima se va duce repede peste Ocean. Absolut totul in aceasta productie este de calitate: o distributie solida, cu nume mari, o intriga pseudo-istorica care iti taie rasuflarea si o stampila marca Peter Chan („Warlords”) la capitolul productie. Cu toate ca „Bodyguards and Assassina” nu a fost considerat de critici cel mai bun film chinezesc al anului 2009, acesta se constituie intr-o tentativa reusita de realizare a unui blockbuster la scara hollywoodiana.
Cu un buget de 22 milioane de dolari, Teddy Chan a avut sub bagheta lui magica o multime de stele ale filmului chinez. Donnie Yen revine pe ecrane dupa Ip Man, intr-un rol aparent negativ, in care da din nou dovada stapanirii ireprosabile a artelor martiale. Tony Leung Ka Fai are din nou o prestatie deosebita dupa rolul din „I Corrupt all Cops”. Nume precum Nicholas Tse, Leon Lai, Simon Yam, Fan Bingbing, Jun Ho completeaza distributia filmului. O nota deosebita merita acordata prestatiei veteranului Wang Xueqi, care interpreteaza ireprosabil rolul unui parinte cu suflet mare, prins in mijlocul avantului revolutionar. Nici schema acestui film nu este cea clasica a filmelor din Hong Kong, in care actiunea apare in intervale de-a lungul filmului; prima parte este destul de linistita, permitand teserea si dezvoltarea intrigii, in timp ce partea a doua se constituie intr-o adevarata explozie de adrenalina si de evenimente petrecute intr-un ritm alert a carei asteptare face toti banii.
In 1906, activistul democrat Chen (Tony Leung Ka Fai) primeste de veste ca prietenul sau, legendara figura revolutionara Sun Yat-Sen, urmeaza sa vina in Hong Kong cu misiune cruciala pentru viitorul Chinei. In 1906, China este condusa de dinastia Qing, insa Hong Kong-ul era deja o colonie britanica. Pe fondul saraciei si al sentimentului apartenentei la marea natiune chineza, in randul localnicilor apar primele elemente cu iz revolutionar prin intermediului ziarului activistului Chen, sustinut din umbra de un important om de afaceri fara preferinte politice certe. In momentul in care Sun Yat-Sen urmeaza sa soseasca in Hong Kong pentru o intalnire secreta cu reprezentantii celor 13 provincii chineze ce urma a pune la cale o revolutie pentru rasturnarea monarhiei in China si instaurarea unei republici democratice, Asasinii („serviciile secrete” ale Curtii imperiale) sunt trimisi sa-l lichideze pe „tradatorul” Sun Yat-Sen. Activistrul Chen si afaceristul sustinator din umbra al miscarii, in fata unei armate de asasini cu pregatire speciala si inarmati pana in dinti, incearca sa-si angajeze cativa bodyguarzi in periculoasa misiune de a-l proteja pe revolutionarul oaspete timp de o ora cat va sta in Hong Kong. Vor reusi cativa oameni sa-l protejeze pe distinsul oaspete, in fata unei armate de asasini profesionisti ?
„Bodyguards and Assassins” are un scenariu scris de 4 scenaristi (si inca cativa care l-au retusat), pornind de la o fictiune ancorata partial in realitatea istorica. Acestia nu doar ca au creat situatii pentru a aduce personajele la un loc, ci pana si intrarea lor in lupta a fost calculata in detaliu. Nu lipseste accentul ideologic pus pe ideea de revolutie, insa surprinzator de mult e flutura ideea democratiei si a visului unei Chine democratice libere, intr-un film destinat in primul rand chinezilor ! Cei care se asteapta ca Donnie Yen sa bata pe toata lumea si sa fie eroul salvator al oricarei situatii, asa cum ne-a delectat in Ip Man, poate sa-si ia gandul de la asta. In fapt, filmul este o drama emotionanta in mai mare masura decat un film de actiune propriu-zis, cu o intriga bine calculata, oferind solide argumente comerciale in masura a aduce importante castiguri la box-office in China si Hong Kong. O productie superba, care nu are cum sa dezamageasca. Un „must see” grandios, pe care probabil nici „Ip Man 2” nu va reusi sa-l depaseasca.
In final, mi s-au parut impresionante cuvintele unui personaj din film, care sunt definitorii pentru ideea filmului in sine: „Revolutia inseamna sa te folosesti de sacrificiile generatiei contemporane pentru bunastarea generatiei urmasilor tai„.
Articol realizat de cris999 (c) www.asiacinefil.com
2 Comments
Post your comment
O mica intrebare. Unde sunt postate subtitrarile de la filmele asiatice (nu seriale). Tot caut disperat sa identific subtitrarile la The treasure hunter si Bodyguards and assassins si nu reusesc sa dau de ele, desi filmele respective apar ca avand subtitrare (inainte apareau imediat pe cinesubs, dar acum nici acolo nu mai apar).
wow nu imi vine sa cred un site numai si numai cu filme asiatice
bravo sunteti cei mai tari