Anii domniei lui Seon-deok au insemnat incurajarea renasterii in gandire, literatura si arte, dar si o toleranta religioasa fata de numeroasele credinte divergente ale populatiei, in masura a evita conflictele de natura religioasa intre diferitele grupuri. In cei 14 ani de domnie, a reusit sa mentina regatul unit si si-a extins relatiile cu dinastia Tang. In acest sens, a trimis multi invatati la Curtea celebrei Imparatese Wu Zetian, prima si singura imparateasa din istoria Chinei. Mai multi calugari celebri s-au reintors din China ca factori activi ai raspandirii budhismului in Shilla, influentand cu manuscrisele si gandirea lor construirea de temple budhiste. Ei au avut un rol important, mai tarziu, in institutionalizarea budhismului ca religie de stat, sub urmatorii monarhi.
Se spune ca un calugar budhist Yi Ch’a-don ar fi fost executat pentru credinta sa, iar acesta ar fi profetizat ca la moartea sa, sangele care va curge din el va fi alb. „Samguk Yusa”, una din cele 2 cronici ale Coreei, spune ca evenimentul profetizat, petrecut in urma cu un secol inaintea inscaunarii lui Seon-deok, s-a si intamplat, iar pe locul infaptuirii minunii regele ar fi dispus construirea unui templu maret. Este vorba de Hwangnyongsa, a carui constructie a durat 93 de ani (unii spun doar 9) si a fost finalizata de Seon-deok. Templul, inalt de aproape 68 de metri si ocupand o suprafata de 24 m patrati a fost un edificiu de o maretia pe care, spune cronica, nu exista cuvinte pe care sa o poata descrie. Din pacate astazi nu au mai ramas decat temeliile acestui templu-pagoda, insa pe baza lor se pot face reconstituiri in miniatura si pe calculator care ne poate transmite si noua, contemporanilor, ceva din maretia lui de altadata. Zeci de alte temple au fost construite in intreaga Shilla, cu permisiunea si implicarea reginei Seon-deok.
Influenta dinastiei Tang asupra vietii de la curtea din Shilla a fost cruciala. Seon-deok a introdus rochiile de curte din China, dar si numeroase obiceiuri specific chinezesti. Multi hwarangi tineri au fost trimisi in China pentru a invata artele martiale, iar datorita lor, ulterior, Shilla a evitat sa fie cucerita de… insasi dinastia chineza Tang ! Observatorul astronomic construit de Seon-deok, despre care am vorbit deja, este considerat, in prezent, parte a tezaurului national coreean.
Legenda spune ca inteligenta din copilarie a reginei ar fi fost un factor decisiv in momentul in care a fost desemnata succesoare la tron. Una din povestile despre ea ne spune ca la varsta de 7 ani, tatal ei ar fi primit o cutie de seminte de bujori de la imparatul Chinei, impreuna cu o pictura despre cum urmau sa arate respectivele flori odata inflorite. Uitandu-se la imagine, Seon-deok a remarcat faptul ca desi floarea arata minunat, ea nu… mirosea. „Daca ar fi mirosit, ar fi fost fluturi si albine in jurul florii din pictura”. Aceasta observatie s-a dovedit, desigur, corecta, fiind doar o ilustrare intre multe altele a inteligentei ei, care i-au confirmat abilitatile de conducatoare. Se mai spune ca Seon-deok ar fi avut abilitatea de a percepe evenimente inaintea intamplarii lor. Asa s-a intamplat in momentul in care Seon-deok ar fi auzit un cor de zgomote de broaste albe la elesteul Portii de Jad. Aceasta a interpretat neobisnuitul eveniment ca un iminent atac din partea regatului vecin Baekje (zgomotul a fost interpretat drept soldati furiosi) spre nord-vestul Shillei (albul acestor broaste ear simbolul vestului in astronomie), in Valea Femeii (termenul Poarta de Jad, unde era elesteul, are legatura cu termenul „femeie” in limba coreeana). Trimitandu-si soldatii in Valea Femeii, se spune ca acestia ar fi capturat 2.000 de soldati din Baekje. Dar poate cea mai dureroasa predictie a reginei, pe care cronicile au consemnat-o, este cea a zilei exacte, aproape la minut, a mortii sale, la varsta de doar 37 de ani.
Serialul insista asupra vietii reginei Seon-deok, insa multa lumea poate ca este curioasa ce s-a intamplat dupa disparitia ei, la fel si cu celelalte personaje din jurul ei, care apar partial zugravite si in serial. Seon-deok a murit fara a avea urmasi la tron, asa cum si in serial se spune. Sufletul ei ar fi tanjit dupa hwarangul Yu-shin, insa in momentul in care se decide sa porneasca pe anevoiosul drum al castigarii puterii politice si al carmuirii regatului, orice sentiment de aceasta natura este infranat. Sentimentele ei fata de Yu-shin sunt pura fantezie a scenaristilor, care de fapt au incercat sa zugraveasca dimensiunea umana a personajului istoric si oarecum sa justifice lipsa unui urmas prin dedicarea fata de imensa responsabilitate pe care si-a asumat-o in momentul urcarii pe tron. Nu in ultimul rand, Seon-deok este infatisata ca o persoana de o moralitate ireprosabila, pentru care sacrificiul personal a fost un pret prea mic platit pentru binele unei mari natiuni.
Intre serial si realitatea istorica exista multe diferente. Una din ele este legata de un personaj drag lui Seon-deok, printesa Cheon-myeong, sora ei. Aceasta s-a casatorit cu fiul regelui Jinji, regele ce a domnit doar 3 ani si a fost detronat, in locul lui fiind inscaunat tatal lui Seon-deok. Dar odata cu detronarea lui Jinji, automat fiul acestuia nu mai era eligibil ca urmas pe tron, datorita principiului „osului sacru”. Prin aceasta casatorie „osul sacru” s-a refacut, amandoi – sotul si sotia – fiind de „os sacru”. Din casatoria lor s-a nascut Kim Chun-chu. Cand Seon-deok a murit, fara a avea urmas, verisoara acesteia, Jindeok, a devenit a doua regina a Shillei. Dupa doar 8 ani de domnie a murit, tot fara urmas, si in aceasta situatie nimeni altul decat Kim Chun-chu a devenit rege al Shillei sub numele Muyeol. Daca in timpul lui Seon-deok se pun bazele unei unificari a celor 3 regate coreene, mai trebuie spus ca Kim Chun-chu va fi cel care va duce visul de generatii al Shillei la implinire.
Istoria consemneaza si un alt fapt; anume ca cea de-a treia sora a lui Seon-deok, care nici nu apare mentionata in serial, Seon-hwa, ar fi devenit regina statului Baekje prin casatoria cu regele Mu din Baekje. Fiul nascut in urma acestei casnicii a fost si ultimul monarh al Baekje, Uija. In 680, alianta Shilla-Tang va duce la unificarea statului Baekje, prin forta. Probabil seriale viitoare vor surprinde si acest moment al domniei lui Kim Chun-chu si al maretei unificari. Cu toate acestea, serialele nu sunt decat o varianta plina de fantezie a unei vieti de monarh, asa cum imaginatia contemporanilor o doreste reflectata. Talentul deosebit sau fizicul unui anume actor poate accentua personalitatea personajelor istorice, intr-un joc de imaginatie pe care prezentul ni-l ofera cu atata placere intru delectare. Pana la urma, intre realitate si fantezie e o distanta insesizabila in serialele de aceasta factura, insa e bine ca pe langa delectarea ce ne-o ofera sa invatam cate ceva din frumusetea istoriei poporului coreean, pentru ca are din plin ce sa ne ofere.
Articole realizate de cris999 (c) www.asiacinefil.com
Articole pe aceeasi tema:
Secretele de la Palat – intre mit si realitate
Queen Seon-deok (Secretele de la Palat) isi dezvaluie farmecul
Secretele de la Palat: Hwarangii si viata din Shilla in anii lui Seon-deok
Secretele de la Palat: Fictiune, realitate si controverse
Secretele de la Palat au adus MBC-ului laude si acuze de plagiat !
1 Comments
Post your comment
Foarte interesante toate articolele despre aceasta parte a istoriei impletita excelent cu realizarile cinematografice.Multumiri .