In anul 2000 se realiza un film coreean de arte martiale care avea sa schimbe istoria acestui gen de filme in Coreea. „Bichunmoo”, regizat de Kim Young-jun, a fost, la vremea respectiva, cel mai scump film din istoria cinematografiei coreene (cel putin pana la superproductia „Musa”). A avut in intreaga lume peste 20 de milioane de spectatori in saliele de cinematografe, iar succesul de casa a fost extraordinar, pentru acele timpuri. 4 ani mai tarziu, o co-productie coreeano-chineza a dat nastere serialului de televiziune omonim, cunoscut si sub numele „Dance in the Sky”. Noi il vom numi, pentru fanii din Romania, simplu: „Manualul Divin”. Daca filmul din 2000 a starnit nemultumirea fanilor coreeni ai benzilor desenate care au stat la baza lui, pe atunci creandu-se chiar un site impotriva acestui film, de aceasta data lucrurile au stat altfel. Kim Hye Rin, creatorul benzilor desenate, si-a dat girul pentru folosirea acestora ca sursa de inspiratie pentru acest serial, care va umple toate golurile lasate de filmul din 2000 si care se apropie de sursa originala. De la inceput, insa, trebuie specificat ca „Manualul Divin” nu este o drama istorica, cum poate unii s-ar astepta. Scenariul ramane fidel sursei de inspiratie – benzile desenate -, fiind mai degraba o poveste romantica cu accente tragice.

Serialul este regizat de Yoon Sang-ho, nimeni altul decat genialul regizor al serialului „The Great King”. Costurile de productie s-au ridicat la 60 de milioane de woni, ceea ce la nivelul anului 2004 reprezenta un buget urias). Filmarile au inceput la sfarsitul lui martie 2004 si s-au incheiat in mai 2005. In luna noiembrie din 2005, serialul a inceput sa fie difuzat in China in varianta de 38 de episoade. Datorita costurilor ridicate solicitate de partea chineza pentru difuzarea unui episod, pretul cerut fiind considerat prea ridicat pentru un serial chinezesc, la vremea respectiva, „Manualul Divin” a fost difuzat in Coreea abia dupa 2 ani si 7 luni de la incheierea filmarilor, intr-o varianta refacuta de 14 episoade. Scenele exterioare au fost filmate in China, costul total al productiei depasind, dupa spusele partii coreene, 7 milioane de dolari.

Joo Jin-mo

Tehnic, este un serial chinezesc, chinezii contribuind cu 2/3 din buget si cu 95% din distributie. Practic, scenariul, sursa originala, regia si principalii actori sunt coreeni. Chiar a existat o disputa dupa lansarea serialului in China, pe fondul intarzierii cu peste 2 ani si jumatate a difuzarii lui in Coreea, presa chineza spunand, cu aroganta ca „serialul va sparge piata coreeana si japoneza de profil prin acest prim serial chinezesc ce are ca tinta pietele externe”. Interesant e ca daca „Bichunmoo” viza, in opinia partii chineze, piata externa, pe plan intern exista de ani de zile directiva de partid care interzice difuzarea serialelor straine (in special coreene si japoneze) la televiziunile din China.

In rolurile principale au fost distribuiti actori care astazi sunt adevarate vedete in Coreea. Practic in distributia filmului sunt doar cativa actori coreeni si o multime de actori chinezi. Joo Jin-mo a putut fi vazut de fanii din Romania in filme traduse de Asia Team Romania, precum „200 Pound Beauty”, „A Love” sau „A Frozen Flower”, rolul din acest din urma film aducandu-i premiul de Cel mai bun actor la editia a 45-a a Premiilor Baeksang.

Park Ji-yoon

Rolul principal feminin e interpretat de frumoasa Park Ji-yoon, care a debutat la 13 ani ca model, iar mai apoi a inceput o prodigioasa cariera in lumea muzicii pop coreene. A jucat in cateva seriale de televiziune, insa rolul din „Bichunmoo” e cel mai cunoscut. Ca un fapt divers, unul din lucrurile care au contat in momentul in care Park a fost aleasa pentru acest rol a fost cunoasterea artelor martiale (taekwondo). La o conferinta de presa tinuta la incheierea filmarilor, Park Ji Yoon spunea: „Au fost multe momente dificile care nu pot fi descrise, in timpul filmarilor, iar aceasta este o productie careia multi si-au dedicat cu devotament munca de luni de zile. Suntem foarte increzatori in succesul serialului”.

Contextul istoric in care este plasata actiunea serialului este reprezentat de China dinastiei Yuan – o dinastie de origine mongola, fondata de Kubilai Khan, nepotul lui Genghis Khan. In timpul campaniei de cucerire a Chinei, mongolii invadeaza Goryeo (1231) si, cu toata rezistenta opusa timp de 30 de ani, Goryeo ajunge sa fie un stat tributar Chinei dinastiei Yuan. Multi oameni din Goryeo sunt luati sclavi si dusi in China. Spre mijlocul sec.al-XIV-lea chiar unul din printii din Goryeo, care mai tarziu va deveni chiar rege, este trimis ostatic la Curtea Imperiala.

Marul discordiei si tinta tuturor celor avizi de putere, „motorul” care pune in miscare actiunea acestui serial este Bi Chun Shin Gi – „Manualul Divin al celor 12 Zboruri Celeste” – cel mai bun manual de manuire a sabiei din Goryeo. Pentru ca zvonurile spuneau ca cel care se afla in posesia acestui Manual Divin va cuceri lumea, vor fi destui cei care il vor dori si vor fi dispusi sa faca orice pentru a-l avea. Dar Manualul Divin are un stapan de drept, un general din Goryeo care ajunsese la Curtea Imperiala alaturi de printul sau, si care nu este dispus sa-l cedeze prea usor celor care si l-ar dori.

Un serial reusit, 14 episoade care vor fascina pe toti amatorii de seriale de calitate. Subtitrarea in limba romana este pe masura, de o calitate ireprosabila, fiind efectuata de colaboratorii asiacinefil.com, Asian Queens Subbing Team (www.a-queens.ro). Vizionare placuta !