Reputatul regizor coreean Yu Hyeon-mok a incetat din viata duminica trecuta datorita unui atac cerebral in combinatie cu diabet, in timpul tratamentului administrat in spitalul Universitatii Dongguk din Ilsan. Avea varsta de 84 de ani. Cineastul veteran va primi post-mortem cea mai inalta distinctie a Ministerului Culturii, Sportului si Turismului, ordinul Geum-Gwan.
Nascut in Sariwon (astazi parte a Coreei de Nord) in 1925, Yu a urmat liceul Whimoon si a studiat literatura coreeana la Universitatea Dongguk. A debutat in 1956 cu „The Crossroads” si in scurt timp s-a impus ca o figura proeminenta a neo-realismului din cinematografia postbelica coreeana, alaturi de un Shin Sang-ok, Kim Ki-young sau Kim Soo-young. La 30 de ani era la apogeul carierei si era eliberat de presiunea ideologica de a realiza filme de propaganda sau anti-comuniste. Filmografia lui extinsa include in jurul a 40 de filme care reflecta perspectivele regizorului in privinta nedreptatii sociale, a crizei existentiale, nihilismului si a pustiului consecinta a razboiului, atat sub aspect religios cat si umanist.
Filmul lui Yu din 1961, „An Aimless Bullet”, e considerat alaturi de „Mother and a Guest” (al lui Shin, din 1961) si „The Housemaid (al lui Kim Ki-young, din 1960) unul din cele trei mari filme coreene ale cinematografiei de dupa razboiul coreean (1950-1953). Inspirat de o schita a lui Lee Bum-sun, filmul lui Yu e privit de critici ca fiind unul care a contribuit decisiv la dezvoltarea filmului coreean intru realism. Site-ul koreanfilm.org spune ca acest film „a fost in mod repetat votat drept cel mai bun film coreean al tuturor timpurilor in topurile criticilor coreeni de film”. Dupa lovitura militara de stat din 16 mai 1961, „Bullet” a fost interzis in Coreea datorita realismului descrierii societatii contemporane. In 1963, Yu a participat cu „An Aimless Bullet” la Festivalul international de film de la San Francisco, unde „Variety” elogia „An Aimless Bullet” ca fiind „un film remarcabil”, realizat intr-un stil demn de lauda.
Tot in anii ’60, Yu (foto, in tinerete) a luat parte la crearea primelor productii color din Coreea, participand active la scrierea istoriei cinematografiei din aceasta tara. Pe langa filme cu un puternic mesaj de critica sociala, Yu s-a aventurat si in pretentiosul gen al filmelor de epoca, regizand drama istorica „Great Hero, Lee Sun-sin” (1962). Alte filme notabile au fost „Lim Kkeok-jeong” (1961), „The Extra Mortals” (1962), „Bun-Rye’s Story” (1971) – care recent a fost recuperate de Arhiva Coreeana de Film si remasterizat. „The Empty Dream” din 1965 a tulburat apele (e vorba de povestea unui dentist sadic si a relatiei acestuia cu o femeie) datorita temei suprarealiste si experimentale, regizorul fiind influentat de montajul sovietic si punerea in scena expresionista germana.
In anii ’70, Yu a trecut de la perioada nihilista la chestiuni care priveau viata umana, moartea si religia. Se spune ca ar fi fost puternic influentat de regizorul suedez Ernst Ingmar Bergman si de maestrul rus Andrei Tarkovsky. Dedicarea regizorului pentru latura intelectuala a filmului, ca si independenta lui de anumite orientari politice la moda in acele vremuri l-au dus la dificultati in colaborarea cu producatorii interesati de succesul financiar adus la box-office de un film, dar si la problemele amintite deja cu autoritatile guvernului militar. Criticii de film sunt de parere ca stilul lui de a regiza era in traditia neo-realismului Italian, insa termeni precum „modernist” si „expresionist” sunt oricand aplicabili operei sale cinematografice. Pe langa activitatea de regizor, Yu Hyeon-mok i-a invatat si pe altii cum sa faca film, avand o importanta contributie in istoria animatiei coreene, producand in 1976 „Robot Taekwon V”. O retrospectiva a carierei marelui regizor s-a tinut la cea de-a patra editie a festivalului de film de la Pusan, in 1999. In mai multe randuri Yu a castigat Grand Bell Awards pentru regie, Blue Dragon Awards, dar si premiul criticilor coreeni de film.
O ceremonie funerara a avut loc la spitalul Sfanta Maria din Banpo-dong, in Seul. O zi mai tarziu, trupul neinsufletit al acestuia a ajuns in centrul Seulului, in Chungmuro, care e considerat locul de nastere al filmului coreean, si unde Yu si-a produs filmele sale. Incinerarea a avut loc in Maseok, la ea participand regizorul Kim Soo-young (care a si condus ceremonia), actorul Lee Deok-hwa si presedintele Uniunii regizorilor coreeni. In urma lui a ramas sotia lui, pictorita Park Geun-ja.
Articol realizat de cris999 © www.asiacinefil.com
0 Comments