The Priests poster 2Iata ca si coreenii se aliniaza traditiei filmelor americane cu exorcizari, “The Priests” fiind, pana in momentul de fata poate cea mai reusita realizare de acest gen. Coreea de Sud e tara care pana acum un deceniu avea mai mult de jumatate din populatie ce se declara atee. In prezent procentul a scazut la 46%, religia catolica fiind abia a treia in preferintele lor dupa Buddhism (22%) si Protestantism (18%). Doar 11% din coreeni se declara romano-catolici. Aceasta structura confesionala influenteaza in mod evident si reflectarea credintei in productiile coreene, unde dupa cum bine stim practicile samanice sunt principala forma de manifestare a legaturii cu lumea de dincolo, spirite etc. “The Priests” are o abordare tipic occidentala, in centrul povestii aflandu-se catolicismul si ritualul de exorcizare dupa canoanele occidentala. Desigur, practicile samaniste nu lipsesc, insa ele ocupa un rol secundar in povestea noastra, ce are tot ce e necesar pentru a se ridica la nivelul unei productii hollywoodiene de gen. Ar fi prea mult sa numim aceasta productie un “The Exorcist” in varianta coreeana, mai ales ca practica exorcizarii nu e descrisa la fel de amanuntit ca in clasicul hollywoodian, ocupand in sine doar o treime din film, insa pentru prima oara vedem abordata tematica din unghiul de vedere al credintei catolice, minoritare in Coreea. Filmul e scris si regizat de debutantul Jang Jae-hyun si a fost un real succes de box-office in Coreea, unde spre sfarsitul anului trecut a reusit sa stranga 36,3 milioane dolari, mai mult decat “Star Wars: The Force Awakens”. Practic, productia are la baza un scurt-metraj al regizorului, realizat in 2014, “12 th Assistant Deacon”. In rolurile principale, Kim Yun-seok (mai putin stralucitor decat in “Sea Fog”) si Gang Dong-won (din nou ca asistent al unui mare actor, dupa recentul rol din “A Violent Prosecutor”) interpreteaza doua fete bisericesti ce se aseamana, ce au de intruntat fortele Necuratului. Tanara actrita Park So-dam, o prezenta tot mai intalnita in filmele coreene (The Throne, The Silenced) a fost nominalizata, in acest an, la Asian Film Awards pentru premiul de Cea mai buna actrita intr-un rol secundar.

The Priests secventa 1Parintele Kim (Kim Yun-seok) e un cunoscut, in lumea Bisericii Catolice coreene pentru practicile de exorcizare. Tocmai din acest motiv e privit mai mult ca un proscris in breasla sa, superiorii lui ferindu-se de anturajul sau din motive de imagine lesne de inteles. Firea incapatanata ii aduce o slujba undeva in mediul rural, insa evenimente neasteptate produse in Seul il readuc in capitala. Doi preoti catolici sunt implicati intr-un straniu accident de masina. Doar unul scapa cu viata, ajungand in coma la spital. Intamplator sau nu, acesta e preotul impreuna cu care Kim facea pe vremuri ritualuri de exorcizare in calitate de asistent al lui. Motivul venirii lui Kim in Seul e insa altul: o tanara eleva pe care o cunostea, Young-shin (Park So-dam) e victima unui accident cu fuga de la locul faptei. Ajunsa la spital, aceasta incepe sa aiba un comportament schimbat, asemanator unei persoane posedate. Kim decide sa o exorcizeze, motiv pentru care are nevoie de un asistent. Cu ajutorul preotului paroh din Seul, un seminarist la fel de nonconformist ca Kim, Choi Jun-ho (Gang Dong-won), ii e recomandat. Dar evenimente neprevazute intervin, Vaticanul se implica si el in acest caz, iar o legatura neasteptata intre cele doua accidente stranii e facuta, complicand cazul.

The Priests secventa 2Filmul lui Jang Jae-hyun ne introduce in lumea Bisericii Catolice coreene, sau mai precis in culisele acesteia, atmosfera de mister fiind intretinuta de o serie de evenimente stranii, de decorurile si locatiile intunecate, de ideea de Ordin al Rosicrucianismului, de ritualul exorcizarii. Cu alte cuvinte avem in fata un film construit pe scheletul unui “The Exorcist”. Nu e un lucru negativ faptul ca pana si coreenii au reusit sa faca din aceasta tematica una captivanta pentru cinefili, mai ales ca vorbim de ceva reusit, de o calitate superioara altor productii similare (si ne referim aici la cel mai recent exemplu din industrie, “The Chosen: Forbidden Cave”, in care samanismul predomina asupra practicilor crestine de exorcizare, sau “The Wailing”). Kim Yun-seok interpreteaza un parinte catolic ce in trecut a facut parte din Ordinul Rosicrucian (o societate secreta fondata in Germania medievala, ce a influentat mult francmasoneria). Si in trecut, si in prezent era preocupat de practicile de exorcizare, motiv care i-a adus o reputatie proasta in sanul Bisericii Catolice coreene. In momentul in care al 11-lea diacon il abandoneaza, se gaseste in ipostaza de a-si cauta un nou asistent care sa-l ajute in ritualuri. Ordinul se leapada si el de el, astfel ca sprijinul il gaseste la oamenii Bisericii Catolice, ce in trecut au ajutat Ordinul. Acestia ii recomanda un asistent novice, in persoana lui Choi, interpretat de Gang Dong-won. Acesta e un seminarist mai noncomformist, ce mai fuge din seminariul teologic pentru a se delecta cu soju pe inserate, ce nu ezita sa copieze la teste sau sa chiuleasca de la cursurile de cor, ce nu sunt tocmai preferatele lui. Totusi, are o mare calitate: s-a nascut in anul The Priests secventa 3Tigrului, iar acesta e un criteriu esential pentru selectarea noului asistent. Asa ca mai mult din intamplare, fara vreun merit sau tragere de inima, acesta se trezeste in bratele exorcistului Kim, o alternativa mult mai ofertanta decat cea a pregatirii in vacanta de vara cu corul pentru vizita Papei in Coreea. Desi jumatate de film cei doi nu ajung fata in fata si sa se cunoasca direct, relatia lor se va baza pe principiul apropierii sub aspectul caracterului, dat de nasterea lor in Anul Tigrului. Cu toate ca provin din generatii diferite, reusesc sa gaseasca o cale de a comunica si a se apropia, telul comun fiind alungarea diavolului din trupul unei eleve de liceu posedate. Desigur ca nu este o misiune lipsita de pericole si greutati, mai ales data fiind lipsa de experienta a novicelui, insa cine a spus ca exorcizarea e floare la ureche ? Cu un umor discret dar si cu multe elemente de mister, “The Priests” se ridica la nivelul asteptarilor de la un film de acest gen, oferind o experienta captivanta tuturor celor care il vor viziona.

Traducerea si adaptarea au fost efectuate in premiera in Romania de gligac2002 (Asia Team) pentru asiacinefil.

Prezentare realizata de cris999 – asiacinefil

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>