Cunoscutul regizor Ringo Lam, ce a impresionat cu cateva productii de succes in anii ’90, revine la 8 ani distanta de “Triangle” cu o noua productie de actiune, “Wild City”. Se spune ca filmul incheie o trilogie dedicata Hong Kong-ului, fara legatura cu anterioarele doua productii de la sfarsitul anilor ’90, insa criticii de film sunt de parere ca “Wild City” nu se ridica la nivelul complexitatii si simbolismului unui “Victim”, de exemplu, una din productiile stralucite ale lui Lam din 1999. Totusi, productia e suficient de captivanta pentru a reaprinde interesul pentru Ringo Lam si, de ce nu, pentru genul filmelor de actiune in Hong Kong, care au intrat intr-o letargie in ultimii 5 ani, animata din cand in cand de un film cu buget ridicat ce mai reuseste sa stranga in distributie cateva nume stelare. Intitulat initial “Hustle”, Wild City” a avut incasari decente, de 22,6 milioane de dolari la box-office in China, ceea ce arata ca nume precum Louis Koo, Shawn Yue si Simon Yam reusesc inca sa atraga lumea in cinematografe, ceea ce e un lucru minunat. Cei doi protagonisti au avut ocazia sa cunoasca rigorile lui Ringo Lam, care a insistat ca actorii sa-si faca singuri cascadoriile, pentru a pastra realismul filmului. Pe langa actiune, filmul are si cateva tente spre meditatie, la inceput si la sfarsit, dovedind reale spusele regizorului cum ca “Wild City” e despre oameni pierduti in capcanele orasului Hong Kong, despre tentatia banului, despre cum acesta ii seduce pe protagonisti. Rezultatul e un film captivant, care va placea tuturor iubitorilor de filme de gen.
Chung (Shawn Yue) lucreaza ca taximetrist in Hong Kong, si are toate motivele sa fie nemultumit de propia-i viata: locuieste cu mama lui, e singur, castiga un ban de nimic si visul de a fi sofer de curse e doar un simplu vis din copilarie fara sanse de reusita. Nici fratele lui vitreg, adoptat de mama si tatal lui de mic, T-Man (Louis Koo), nu duce o existenta mai reusita. Fost politist ce a renuntat la insigna din motive intemeiate, acesta lucreaza acum intr-un bar, avand o existenta apparent linistita. Pana intr-o seara, cand o clienta imbatata crita ramane peste ora inchiderii. In parcare, Yun, clienta de mai devreme, urcata la volan, e la un pas sa intre cu masina in plin in masina lui T-Man. Si asa, T-Man o ia pe tanara domnisoara si o duce taman acasa la fratele sau. Pana acum nimic iesit din comun. Pana cand a doua zi, tanara Yun le cere celor doi frati sa-i remorcheze masina si sa i-o aduc la hotelul unde s-a cazat. Cei doi frati, saritori, ii indeplinesc dorinta, pana cand afla ca in portbagajul masinii se afla o servieta. Plina de bani. Banii Mafiei. Intrati in hora, cei doi trebuie sa joace… Cu criminali periculosi pe urme, ce incearca sa recupereze nu doar banii ci si sa ia viata fetei, cei trei devin dintr-odata tinte vii…
“Wild City” ne aminteste de perioada stralucita a filmelor de actiune din primul deceniu al acestui mileniu. Intre 2002 si 2010, incepand cu “Infernal Affairs”, s-au facut foarte multe filme de actiune de calitate, chiar daca scenariile in mare parte erau cam aceleasi: lupta politiei impotriva infractionalitatii organizate. Din 2010, filmele de actiune de calitate au devenit tot mai rare, vorbindu-se de un declin al genului. Teme precum traficul de droguri si renuntarea cu precadere la tematica luptei antitriade a politiei din Hong Kong (care, trebuie sa gandim si in alti termeni, e deja de mai bine de un deceniu in componenta efectiva a Chinei comuniste), au contribuit decisiv la trecerea pe plan second a filmelor de actiune. Nici scenariile nu au mai stralucit, astfel ca doar filmele in care a ajuns sa se investeasca sume la ordinul zecilor de milioane, cu efecte speciale si o distributie cu nume cunoscute (a se vedea recentul SPL2) au mai reusit sa iasa la rampa. “Wild City” marcheaza revenirea lui Ringo Lam, la 8 ani de la “Triangle”, si chiar daca asteptarile au fost mai mari, filmul nu dezamageste fanii genului. Are mult suspans, actiune si tensiune si, lucrul cel mai important, se apropie de spiritul filmelor de actiune din Hong Kong, neavand efecte speciale sau cascadorii pompoase. Am putea spune ca e un film clasic ca realizare pentru genul “action”, caruia nu-i lipseste nici dramatismul. Distributia e bine aleasa, iar daca Shawn Yue ar fi avut mai mult simt al umorului, am fi vorbit de un cuplu clasic de la Hollywood format din 2 indivizi ce dau din belele in belele si mai mari. Lipseste insa umorul, dar in ciuda acestui fapt, intre cei doi frati interpretati de Louis Koo si Shawn Yue, exista o oarecare chimie, cei doi putand oricand sa formeze un cuplu de detectivi in orice alt film, le vine ca o manusa o asemenea partitura. Un film antrenant, ce are de toate: un scenariu bun, actori cunoscuti, suspans, adica reteta perfecta pentru un film de actiune reusit.
Traducerea si adaptarea au fost efectuate in premiera in Romania de gligac2002 (Asia Team) pentru asiacinefil !
Prezentare realizata de cris999 – asiacinefil
0 Comments