Cunoscutul regizor coreean Kim Tae-kyun (First Kiss, A Millionaire’s First Love, Crossing, Innocent Thing) a fost alesul producatorilor chinezi pentru a regiza comedia romantica “Bad Sister”. Acesta nu face decat sa confirme exodul actorilor si regizorilor coreeni spre China, in cautarea succesului financiar si, de ce nu, a celebritatii, cunoscut fiind uriasul potential oferit in momentul de fata de China atat sub aspectul castigurilor financiare in industrie, cat mai ales al popularitatii. Cum se putea altfel, din distributie fac parte o serie de actori sau cantareti coreeni cunoscuti, din care de departe se distinge Ji Jin-hee. Cunoscut in special din rolurile din seriale (Jewel in the Palace, Dong Yi, The Great Seer, One Warm Word), actorul de 42 de ani revine pe marele ecran la 2 ani distanta dupa ultimul rol, din “Love Fiction”. Si nu, nu este o prezenta de decor pentru a asigura doar succesul filmului, ci chiar vorbeste chineza intr-o partitura comico-romantica in care reuseste sa pastreze o anumita sobrietate si decenta, ce l-a caracterizat mereu in rolurile interpretate. Partenera lui e simpatica actrita taiwaneza Ivy Chen , cu 10 ani mai tanara, ce e adorabila in rolul surorii rele ce pune mereu bete in roate de dragul astrologiei. Al doilea cuplu e format din mai tinerii Hyelim, cunoscuta membra a formatiei Wonder Girls (23 de ani) si atragatorul Cheney Chen (25 de ani), cunoscut din seria de filme Tiny Times. Intr-un rol de cateva minute il vom revedea si pe Park Sang-myeon in rol de politist, pe care ni-l amintim din “Shoot for the Stars”. Desi s-a dorit o lovitura de box-office, lansat fiind strategic la sfarsitul lui noiembrie 2014, “Bad Sister” nu a reusit sa stranga decat 1,4 milioane de dolari la box-office, in ciuda faptului ca este o comedie romantica foarte reusita. Probabil introducerea elementelor dramatice pe parcurs a scazut din intensitatea comicului, lucru deranjant pentru cel ce merge la o comedie sa rada de la inceput pana la sfarsit, insa si momentele dramatice au scos in evidenta talentul actorilor, de la cei tineri pana la cei din alta generatie, deci nimeni nu a iesit pe minus la finalul vizionarii.
Shanshan Huang (Ivy Chen) e astrolog. Adica citeste in stele viitorul, intocmeste horoscopul si umbla cu obiecte specifice meseriei dupa ea. Nu isi alege taxi-ul decat in functie de anumite reguli stricte, cum ar fi aspectul ingrijit al interiorului masinii si al soferului, sau… zodia acestuia. Totul in viata ei e condus de stele, zodii si compatibilitati, primul lucru pe care il face mereu cand intalneste o persoana fiind sa-i analizeze zodia la calculator si compatibilitatea cu celelalte zodii. In aceasta viata “palpitanta” de zi cu zi intervine neprevazutul in momentul in care fratele mai mic al acesteia, Yifeng, aflat la studii in Busan, ii spune ca urmeaza sa se casatoreasca in 10 zile cu o coreeanca. Luata prin surpriundere, Shanshan isi ia toate catrafusele dupa ea si se imbarca in primul avion spre Busan. Lipsa de experienta in zborul cu avionul creeaza harababura in cursa de linie pe care o ia, dar in tot haosul… si un bine: da peste colegul de scaun, un barbat aratos (Ji Jin-hee) ce nu vorbeste aparent chineza, si care reuseste fara voia lui sa o linisteasca in momentul in care ii sustrage pasaportul, ii face repede analiza de compatibilitate si constata ca horoscopul lui nu ii prevede un sfarsit tragic in respectiva zi. Deci are o ertitudine: avionul nu se va prabusi, si deci si ea va scapa cu viata. Dar cosmarul abia acum incepe, caci vecinul de scaunul e un… iubitor de astronomie ce nu crede in… astrologie ! Iar odata ce au coborat de pe avion, incurcaturile incep sa se tina lant…
Comediile romantice chinezesti au evoluat mult in ultimul timp, punand accentul pe un scenariu mult mai solid si introducand elemente dramatice pe parcursul povestii, ce le mentin realiste, fapt ce alunga senzatia de superficialitate pe care o simteai cand urmareai o asemenea productie acum 5-10 ani. In plus, acestea incearca sa fie cat de cat originale, sa nu imite prea mult si sa renunte la cliseele specifice genului, astfel ca se simte aer proaspat in domeniu si o schimbare evidenta de abordare, fie prin cooptarea la carma lor a unor regizori coreeni sau chinezi consacrati, fie prin promovarea unei generatii de regizori tineri, cu o alta viziune decat generatia de acum 10-15 ani. Toate aceste lucruri se vad si se simt in produsul final, mult mai atragator si ofertant, cu sanse reale de a iesi cu succes pe piata internationala. “Bad Sister” e un cocktail de comedie, romantism si drama, fiecare gen luandu-si partea intr-o mai mica sau mai mare masura. Ritmul povestii este bun, mereu intervine ceva nou sau neprevazut care starneste curiozitatea si hohote de ras, tinand viu interesul spectatorului pentru continuare. Nota comica se mentine pe toata durata filmului, in timp ce romantismul si drama isi fac aparitia treptat, ca o consecinta fireasca a schimbarilor din viata personajelor, pentru ca asa e viata, cu bune si cu rele, cu momente fericite sau cu momente mai triste. Ivy Chen in rolul personajului Shanshan e cuceritoare. Mimica si gesturile actritei intretin atmosfera, in preajma ei fiind prezenta mereu buna dispozitie. Ji Jin-hee e sarmant si la fel de atragator la 41 de ani (la data filmarilor) ca la 20 de ani, aratandu-si atat cele 6 patratele cat si latura romantica de cuceritor, scena dansului pe ritmurile lui “Somewhere Over the Rainbow” cu el imbracat la patru ace fiind memorabila. Atmosfera e placuta, diferentele de limba si cultura sunt usor depasite (practic actiunea filmului se desfasoara in Busan, si, in ciuda acestui fapt, destul de rar auzim limba coreeana pe fundal), iar buna dispozitie e mereu prezenta. “Bad Sister” ramane o propunere placuta pentru o seara de duminica in familie, pentru toti indragostitii, indiferent de semnul zodiacal…
Traducerea, adaptarea si timingul au fost efectuate in premiera in Romania de gligac2002 (Asia Team) pentru asiacinefil.
Prezentare realizata de cris999 – asiacinefil
0 Comments