O lume de basm fermecatoare si romantica din gheata si zapada, asa s-ar putea descrie, in cateva cuvinte, Festivalul International de Sculptura in Gheata si Zapada de la Harbin. Infiintat in anul 1985, festivalul are loc anual, fiind inaugurat in mod oficial in data de 5 ianuarie si dureaza pana la sfarsitul lunii februarie. Harbin, cunoscut si ca ‘Orasul Ghetii’, capitala provinciei Heilongjiang, situat in partea de nord-est a Chinei continentale, in apropierea granitei cu Rusia, in care temperaturile coboara mult sub zero grade, influentat si de clima rece din Siberia, este locul ideal unde isi dau intalnire in fiecare an cei mai mari artisti si sculptori in gheata si zapada din lume pentru a crea un taram fermecat presarat cu palate si pagode, creaturi mitice, figuri celebre si, conform traditiilor religioase chineze, giganticul Buddha.
Arta in gheata din Harbin s-a dezvoltat din stilul traditional, simplu, al artei populare, la inceputul anilor’60. Predecesorul actualului festival a fost Festivalul Lanternelor de Gheata, confectionarea felinarelor de gheata fiind prima traditie de iarna in nord-estul Chinei. In perioada Dinastiei Qing (1644-1911), localniciii si pescarii foloseau lanternele de gheata in timpul lunilor de iarna. In acele vremuri acestea erau confectionate, pur si simplu, prin turnarea apei intr-o galeata care era lasata afara sa inghete. Ulterior era adusa in casa, incalzita usor pana cand gheata se desprindea de galeata, apoi se facea un orificiu prin care apa ramasa se scurgea, creandu-se un vas gol in care se punea o lumanare, rezultatul fiind un felinar rezistent la vant. De atunci oamenii au facut felinare de gheata pe care le-au pus in fata casei sau le-au dat copiilor sa se joace in timpul festivalurilor traditionale. In a doua jumatate a secolului al XIX-lea, felinarul de gheata s-a dezvoltat treptat si a devenit reprezentant al culturii si artei din zapada si gheata in Harbin. In scopul de a duce mai departe si de a dezvolta arta felinarului de gheata din Harbin, administratia locala a organizat primul Festival al Lanternelor de Gheata din Harbin in anul 1963 in Parcul Zhaolin.
In zilele noastre, felinarul de gheata se refera la o serie de arte plastice care combina zapada si gheata ca materie prima, cu lumini colorate si muzica superba. Modelele specifice ale felinarelor de gheata includ o mare varietate de obiecte de la sculpturi de gheata, flori de gheata, arhitectura din gheata, animale de gheata, gradini de gheata si pana la opera de arta aranjate pe grupuri in functie de tema, arta chineza si multe altele. Imensele blocuri de gheata sunt transformate in sculpturi translucide gigantice si complexe care apoi , iluminate din interior, creeaza o lume magica in care isi are lacasul Craiasa Zapezii.
In aceasta perioada, intregul oras Harbin este plin cu sculpturi de gheata, dar exista doua locatii principale unde sunt amplasate operele de arta: in Insula Sun unde exista o expozitie de sculpturi din zapada care este deschisa pentru a fi vizitata din luna noiembrie si “Lumea Zapezii si a Ghetii” unul din cele mai mari parcuri de sculpturi in gheata, infiintat in anul 1999 de catre municipalitatea orasului Harbin pentru a saluta noul mileniu si intrarea in anul 2000. Festivalul International al Ghetii si Zapezii din Harbin este unul din cele mai mari festivaluri ale ghetii si zapezii din lume impreuna cu Festivalul Zapezii de la Sapporo din Japonia, Carnavalul de Iarna din Quebec (Canada) si Festivalul de Schi din Norvegia.
Aceasta lume de zapada si gheata , considerata un paradis al fotografilor, va include pe perioada celor doua luni, activitati sportive, culturale si de divertisment. In ziua a doua dupa deschiderea oficiala a festivalului a fost oficiata o casatorie in grup asa numita ‘nunta de gheata’. Pornind de la ingenioasele felinare de gheata pe care locuitorii din aceasta regiune a Chinei le-au confectionat s-a ajuns la o forma de arta si divertisment care graviteaza in jurul zapezii si a ghetii. O lume de vis intr-un cadru real.
Articol realizat de Doina Ghirca – asiacinefil.com
0 Comments